Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö testar renande trottoarstenar

Publicerad: 16 september 2009, 07:09

En ny typ av trottoarbeläggning testas på Amiralsgatan i Malmö. Trottoarstenen ska binda luftföroreningar och rena luften längs gatan.


Beläggningen, som kallas EcoNox, har tidigare testats i Italien, men i Sverige är metoden oprövad. Idag läggs de första plattorna på Amiralsgatan i Malmö.

– Amiralsgatan är en av Malmös mest utsatta gator vad gäller kväveoxider och därför är det intressant att testa metoden där, säger Tomas Ohlsson på gatukontoret i Malmö.

Testområdet sträcker sig 250 kvadradmeter över Amiralsgatans östra trottoar, från Kungsgatan till Föreningsgatan. Under testperioden ska luftföroreningarna mätas med en mobil mätvagn.
– Det är kul att ligga i framkant och det ska bli intressant att se resultaten, även om vi inte kan garantera att effekten blir stor, säger Henric Nilsson på miljöförvaltningen.

Henric Nilsson berättar också att de första testresultaten borde komma före jul, men att mätningen sedan ska pågå fram till våren 2010.

Den här nyheten har även publicerats på Miljöaktuellts webbplats.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.