Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmö vill divestera till 2018

Publicerad: 29 april 2016, 08:05

Över tusen namnunderskrifter lämnades över till Malmö stad med krav på skärpt klimatarbete.

Foto: Moa Dahlin.

Två miljarder kronor i stiftelser ska försöka avyttras från fossila tillgångar under de kommande åren.


Ämnen i artikeln:

Karolina Skog

De placeringar i ett hundratal stiftelser som främst orsakat politisk strid i Malmö rör skänkta pengar, som enligt lag ska förvaltas effektivt och säkert. Och när frågan om att divestera tidigare har förts upp har just dessa kriterier inte kunnat uppnås, enligt kommunens bedömningar.

2013 begravdes frågan av kommunens experter och i april 2015 blev det också tvärstopp. Det har enligt besluten inte funnits tillräckligt säkra fossilfria placeringsalternativ. Men denna gång har det gått bättre. I kommunens nya beslut står det att de etiska riktlinjerna får ett tillägg om att fossilfria placeringar ska väljas framöver, men bara ”om det i övrigt är försvarligt med hänsyn till kostnad, avkastning och risk.” Målet är sedan muntligt uttalat att omplaceringarna ska vara genomförda till 2018. Detta baseras på en granskning som Malmö stad beställt.

Under de senaste åren har flera andra kommuner som Örebro och Uppsala tagit liknande beslut. Kim Uddh från Fossil Free Sverige anser dock inte att Malmö, som vill vara ”Sveriges klimatsmartaste stad”, är mer ambitiösa än de andra.
– De som har tagit någon form av beslut är alla ganska mesiga. Detsamma gäller Malmö. Det är en målsättning som de tar nu, men vi skulle vilja se att det ligger med i beslutet att ”2018 ska det att vara fossilfritt”, säger Kim Uddh.

Innan torsdagens fullmäktigemöte där de nya riktlinjerna behandlades tog miljöpartisten och kommunalrådet Karolina Skog emot över 1 100 underskrifter som uppmanade kommunen att skärpa sitt arbete på området, något som Skog också garanterade. Detta ska bland annat ske genom att trycka på i samarbetet Klimatkommunerna för att ställa krav på bankerna att ta fram fler fossilfria fonder. På så vis ska det gå snabbare att nå avyttringsmålet.
– Men vi måste vara mycket försiktiga och ansvarsfulla, då vi förvaltar medel från människors arv som de har valt att lägga i våra händer. Därför måste vi avvakta till att det finns bra alternativ på marknaden som är fossilfria, svarade Karolina Skog åhörarna utanför rådhuset.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

Karolina Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.