Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmresterna farliga i 100 000 år

Publicerad: 13 september 2010, 13:40

– Det här avfallet är finmalt, vilket gör att det kan spridas mekaniskt med vinden. När det väl regnar i Namibia regnar det rejält och därför kan materialet också spridas i vattendrag, säger Olov Holmstrand – en av Sveriges främsta experter på uranbrytning.


Ämnen i artikeln:

UranVattenfall

Olov Holmstrand är teknisk doktor och före detta adjungerad professor i hydrogeologisk miljöteknik vid Chalmers. Han är också en av Sveriges främsta experter på effekterna av uranbrytning. Han berättar att de stora riskerna med uranbrytning inte ligger i själva uranet.
– 85 procent av strålningen vid uranbrytning ligger naturligt i sönderfallsprodukter som lämnas kvar vid brytningen. Här hittar vi bland annat en isotop av torium och en av radium som det är betydligt mer fräs i – om du ursäktar uttrycket, säger han.

Ett problem med uranbrytning i Namibia är enligt Olov Holmstrand att uranhalten där är låg. Enligt Swedwatch måste man bryta 2 000 kilo malm för att utvinna 1 kilo uran i Namibia. Av 500 000 ton malm bildas 100 000 ton avfall som bland annat innehåller torium, radium och gasen radon.
– Det här avfallet är finmalt, vilket gör att det kan spridas mekaniskt med vinden. När det väl regnar i Namibia regnar det rejält och därför kan materialet också spridas i vattendrag, säger Olov Holmstrand.

Enligt Olov Holmstrand spelar det ingen roll hur stor Rössinggruvans fond är – man kommer aldrig att kunna lösa miljöproblemen som uranbrytningen skapat.
– Det går inte, man har permanent ändrat förutsättningarna då man malt sönder ett fast material som är radioaktivt. Man kanske kan bromsa effekterna i närtid, men vad händer om 20, 30 eller 100 år? Torium- och radiumisotoperna kommer att vara fortsatt farliga i 100 000-tals år.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

UranVattenfall

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.