måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Malmströms svar på miljökritiken mot TTIP möter motstånd

Publicerad: 25 februari 2016, 09:45

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström

Foto: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cecilia_Malmstrom,_tidigare_svensk_EU_minister_nu_blivande_kommissionar,_vid_baltic_development_forums_summit_2009.jpg

Förslaget på ny form av investerarskydd i handelsavtalet mellan USA och EU kritiseras.

Ämnen i artikeln:

EuUsa

För första gången sedan januari 2014 behandlas investerarskyddet ISDS i frihandelsavtalsförhandlingarna TTIP denna vecka i Bryssel. Detta efter att EU-kommissionen bromsade i frågan efter stora protester från civilsamhället, som ansåg att ett investerarskydd i avtalet riskerar att sätta stopp för bland annat skarpare miljölagstiftning i EU. Amerikanska företag misstänktes nämligen kunna överklaga EU-lagstiftning i hemliga förhandlingar mot bakgrund av konkurrensskäl. Men handelskommissionären Cecilia Malmström levererade nyligen sitt recept på lösning, som bland annat innebär att viss lagstiftning ska bli svårare att överklaga och att en öppen domstol ska införas för att testa investerarskyddet. Planen har dock stött på motstånd. I Tyskland har lagstiftare ansett att den föreslagna nya domstolen skulle bryta mot lagen. Och i USA är de inte heller entusiastiska till förslaget, utan de utlovar hårda förhandlingar framöver.

Enligt EU:s plan ska ett avtal sys ihop före juli, för att kunna passera USA:s lagstiftare innan Obama lämnar Vita huset i januari 2017. Detta ser dock allt mer osäkert ut enligt amerikanska uppgifter. Men mycket ligger redan på bordet. USA har föreslagit att tullarna på 87.5 procent av varorna på marknaden ska tas bort. EU toppade budet i höstas med att föreslå att 97 procent av tullarna ska försvinna. Det rapporterar sajten Correctiv som granskat de hemliga förhandlingsdokumenten. Bland de varor som fortsatt föreslås skyddas av tullar från EU:s sida är kött och sädesslag, där bland annat djurskyddslagstiftning inom EU ställer högre krav och ger ett högre marknadspris.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev