Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Månen får vänta

Publicerad: 12 December 2008, 11:36

Försöker Nasa dölja förseningar och budgetöverdrag i planerna på en ny månlandning? Är Obama beredd att skära i budgeten eller lägga ner projektet? Ryktena surrar allt snabbare i USA.


Enligt Time Magazine startade rykteskarusellen efter ett offentligt gräl mellan Nasachefen Mike Griffin och den tillträdande administrationens Nasaansvariga, Lori Garver. Bakom grälet låg en växande misstro och antydningar om att Nasa mörkar att projektet släpar efter tidsschemat och spräcker budgetramarna.
Sedan dess har Griffin bemött ryktena och lovat full öppenhet gentemot Obamas folk.

Det hör till saken att när Obama härom året föreslog en utbildningsreform för 18 miljarder dollar, pekade han ut pengarna till månprojektet som en möjlig källa för att finansiera det. Under valkampanjen stödde han dock målet att landstiga på månen år 2020.

Det finns också en kompromisslösning. Nasa vill skrota rymdfärjan år 2010. Det skulle spara fyra dollarmiljarder om året som kunde användas till en ny generation bärraketer, en Apollokapsel och en månlandare.
Veteranen Scott Horowitz, med fyra färjturer bakom sig, summerar: 490 personer har gått ombord och 14 av dem har dött. Nästan en av 20. Vi behöver något drastiskt bättre.

Sparlinjen går ut på att hålla igång färjan och modernisera rakterna Atlas V och Delta IV i stället för att bygga Horowitz Ares 1-raketer. I ett läge där senaten inte kan enas om14 akuta miljarder till bilindustrin, känns framtiden för månresan extra osäker.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.