Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maneter orsakar stor skada

Publicerad: 15 oktober 2013, 06:34

De har stoppat kärnkraftverk, slagit ut fiskeodlingar och sänkt fiskebåtar. Förekomsten av maneter blir allt extremare.


I slutet på september tvingades kärnkraftverket i Oskarshamn att stänga en reaktor efter att en stor mängd maneter blockerat kylvattenintaget. Liknande händelser har inträffat i Skottland, Israel och i Japan.

Manetforskaren Lene Friis Möller, vid Göteborgs Universitet tror att liknande händelser kommer att inträffa i framtiden eftersom vi upplever att det både i Sverige och utomlands blir fler och fler extrema förekomster av maneter.
– Vi vet ännu för lite om dem och om andra maneter i världen för att kunna ge raka svar. Vi kan inte säkert säga att maneterna ökar i antal, för då måste vi ha längre tidsserier. Det är ett stort problem att det inte finns övervakning av maneter, säger Friis Möller.

Maneter har orsakat stora skador för bland annat fiskebåtar och fiskeodlingar. 2006 ankrade det mer än 300 meter långa amerikanska atomdrivna hangarfartyget USS Ronald Reagan i hamnen i Brisbane, Australien. Där sögs tusentals maneter in i kylsystemet till den kärnkraftsreaktor som drev fartyget och delar av kapaciteten ombord slogs ut.

2007 slog en manetflock ut en stor laxodling i Nordirland. Maneterna kvävde 100 000 laxar, till ett värde av en miljon pund, motsvarande cirka elva miljoner kronor.

Än större skada orsakade de amerikanska kammaneter som genom ballastvatten tog sig in i Svarta havet på 80-talet och till stor del slog ut bestånden av ansjovis och skarpsill genom att äta upp fiskarnas rom och det plankton som även fiskarna livnärde sig på, skriver SVT.

– De är glupska och otroligt tåliga. Vissa ekosystem är överfiskade och där får då maneterna mer att äta. Fiskar gillar inte övergödda hav men kammaneter och öronmaneter har inga problem med lägre syrekoncentrationer eller algblomningar säger manetforskaren.

I Sydkorea har forskare tillverkat en maskin som sägs kunna tugga i sig 900 kilo maneter i timmen, då den suger in maneterna i en propeller där de strimlas.

– Jag tror inte på den lösningen utan hoppas att man i framtiden kan hitta nya användningsområden för dem. I Kina och Japan äter man dem till exempel, säger Lene Friis Möller till SVT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.