Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många frågetecken kvar efter Genève

Publicerad: 16 februari 2015, 09:47

De hårda förhandlingarna uteblev i förra veckans globala klimatavtalsmöte, men positionerna är framlagda.


Den här  artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 februari.

Ytterligare möten har satts in för att få ner antalet sidor i det 86-sidiga utkastet till ett avtal i Paris med målet att begränsa den globala uppvärmningen till två grader.

Utkastet till klimatavtal blev dubbelt så tjockt under veckan när alla parter fick uttrycka sina önskemål på hur exempelvis begränsning, finansiering och anpassning ska ske. 1 234 hakparenteser i texten behöver diskuteras framöver för att antingen formuleras om eller förkastas innan alla kan enas.

Här är de tuffaste punkterna:
• När och på vilka grunder ska alla parters åtaganden under Parisavtalet utvärderas?

• USA, med stöd av EU, trycker fortsatt på att ändra det historiska ansvarets roll i avtalet, men möter hårt motstånd från utvecklingsländerna. Tillsammans står USA och EU för ungefär hälften av de historiska utsläppen.

• Flera länder trycker fortsatt på för ansvarsutkrävande mekanismer för den som inte följer upp sina åtaganden. Får det en plats i avtalet?

• Blir det möjligt att starta en global utsläppshandelsmarknad även om inte alla länder sätter upp stora reduktionsmål?

• Krävs det nya institutioner för att övervaka klimatavtalet när det ska träda i kraft 2020?

Stämningen beskrevs som ovanligt god under förhandlingsveckan och för ovanlighetens skull avslutades den i tid. Nu återstår förhandlingarna för de 196 parterna i FN:s klimatförhandlingar. Den 1–11 juni fortsätter de i tyska Bonn.

– Det är lite av en omöjlig uppgift att ha med alla parter och samtidigt dra ner på texten, men alla är positiva och vet att det krävs kompromisser framöver, säger Anna Lindstedt, huvudförhandlare och klimatambassadör för Sverige.

info@jacobhederos.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.