Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många investeringstvister rör miljölagar

Publicerad: 10 december 2014, 05:15

En ny rapport visar att många investeringstvister mellan länder rör miljölagstiftning.

Ämnen i artikeln:

FnMiljöaktuelltVattenfall

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 9 december.

Det så kallade investeringsskyddet ISDS orsakar debatt i EU på grund av dess plats i handelsavtalet som nu förhandlas med USA. En nyligen släppt granskning av 127 fall i EU visar att minst 3,5 miljarder euro har betalats ut i kompensation till investerare som ansett sig drabbade av staters agerande. Enligt rapporten från miljölobbyorganisationen Friends of the Earth Europe, som studerat dispyter från 1994 och framåt, berör 60 procent av fallen miljölagstiftning.

Det var endast i 62 av de 127 fallen som rapportförfattarna kunde få fram offentliga siffror om den sökta ersättningen. Av de totalt 30 miljarder euro som sökts i de fallen kommer exempelvis 4,7 miljarder från Vattenfalls dispyt med tyska regeringen efter landets beslut att fasa ut kärnkraft. Annars är det oftast de nyare EU-medlemsländerna som dragits inför skiljedomstolarna. I den senaste globala översikten från FN:s handels- och utvecklingskonferens tillkom minst 57 nya fall av dispyter år 2013. I de flesta fallen rör det utländska investeringar i EU-länder.

Klausulens plats i handelsavtalet TTIP mellan EU och USA är omtvistad. Efter att EU-kommissionen samlat in kommentarer från intressenter i våras väntar många på dess samlade utlåtande nu ett halvår senare. Enligt uppgift ska utlåtandet publiceras i december, innan ett första politiskt beslut om ISDS plats i avtalet ska tas i vår. EU-kommissionen och medlemsländerna är delade i frågan. Bland annat Sverige och handelskommissionären Cecilia Malmström har uttalat stöd för investeringsskyddet.

Läs rapporten här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev