Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många kan tänka sig betala mer för produkter av återvunnet material

Publicerad: 29 november 2018, 14:31

Foto: Gerrit Burow, Flickr

Tre av fyra svenskar kan tänka sig att betala mer för en vara som är tillverkad av återvunnet material. Det visar en ny studie.


Ämnen i artikeln:

Återvinning

I undersökningen, som genomförts av Sifo på uppdrag av Ragnsells, svarar 74 procent av de tillfrågade att de är beredda att betala mer för en produkt som producerats av material som är återvunnet. Endast 2 procent säger blankt nej till att betala mer för en sådan produkt.

I dag tillverkas endast en liten del av det som svenskarna konsumerar av återvunnet material. Den främsta anledningen är att det är billigare för företagen att använda sig av nya råvaror än att återvinna. Enligt en rapport som Återvinningsindutrierna och Material Economics publicerade i januari i år leder utebliven återvinning  till att Sverige förlorar 40 miljarder kronor varje år.

”Vårt sätt att leva bygger på en ohållbar användning av naturresurser. Därför är det absurt att det fortfarande ofta är billigare att bryta nya råvaror än att använda återvunna. Ju fler som aktivt väljer varor som är gjorda av återvunnet material, desto fortare kan vi ändra på det”, säger Cecilia Zarbell, kommunikationschef på Ragnsells, i en kommentar.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Återvinning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.