tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många kärnor ger långsam dator

Publicerad: 15 januari 2009, 08:49

Att ha fler processorkärnor gör databehandlingen snabbare, men bara till en viss punkt. För många kärnor ger istället långsammare databehandling.


Processorleverantörernas främsta metod för att få bättre prestanda i sina produkter är för närvarande att öka antalet kärnor i varje processor. Varje kärna kan då fungera som en egen processor och rent teoretiskt kan en processor med två kärnor utföra nästan dubbelt så mycket arbete som en processor med bara en kärna.

När forskare vid Sandia National Laboratories i USA undersökte saken visade det sig dock att fler kärnor inte alltid är bättre. Testerna visade att det blev en kraftig prestandaförbättring när man gick från två till fyra kärnor, men bara en marginell förbättring när man sedan gick upp till åtta kärnor. Processorer med 16 kärnor hade till och med sämre prestanda än de med åtta eller fyra kärnor och var närmast jämförbara med tvåkärnorsprocessorer.

Orsaken till det här är enligt forskarna inte att programmen är dåligt skrivna och inte dra nytta av möjligheterna med flera kärnor. Istället är det själva arkitekturen som sätter käppar i hjulet. Problemet ligger i att alla kärnor behöver använda samma databuss för att komma åt minnet. Med många kärnor blir det trafikstockningar på bussen och det är det som gör att det inte går snabbare med 16 kärnor än med två.

Det här ställer till med problem för organisationer som Sandia som vill använda flerkärnorsprocessorer för att bygga superdatorer som ska spräcka exaflop-gränsen (en exaflop är en miljard miljard flyttalsoperationer per sekund). Forskarna på Sandia har nu därför börjat arbeta med att konstruera en arkitektur där trafiken mellan kärnorna och minnet ska hanteras effektivare. Exakt hur lösningen ska se ut och när den är klar är inte fastställt än, men vi lär få höra mer om det här under året.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev