Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många struntar i arbetsmiljölagen

Publicerad: 4 september 2003, 10:09

Mer än hälften av landets små- och medelstora företag bryter mot arbetsmiljölagen då de saknar ett systematiskt arbetsmiljöarbete.


I de 3 545 undersökta företagen upptäcktes stora brister i efterlevnaden av arbetsmiljölagen. Det visar en undersökning som fackförbundet Sif har genomfört.

Skyddsombud eller arbetsmiljöombud fanns endast på 46 procent av företagen. Därmed har företagen missat kravet och meningen med ett systematiskt arbetsmiljöarbete, skriver Prevents nättidning Arbetsliv.

På en minoritet av företagen, mindre än 10 procent, var arbetsmiljöarbetet en aktiv del av verksamheten. Mari-Ann Krantz, ordförande i Sif, tycker att resultatet är starkt oroande.

– Inte nog med att de bryter mot arbetsmiljölagen, de missar grundförutsättningen för en bra arbetsmiljö som ger bättre arbetshälsa. Vi måste lämna fixeringen vid ohälsans symptom och kostnader, och börja angripa orsakerna, säger hon till Arbetsliv.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.