Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många vill dela – men inte bostaden

Publicerad: 6 augusti 2019, 05:29

Foto: Pixabay

Allt fler använder delningstjänster och delningsekonomi ses som en lösning på många hållbarhetsproblem. Men få är villiga att dela på bostadsytor, visar en ny undersökning.


I den årliga undersökningen Sveriges Bostadsrättsrapport, som tagits fram av Sveriges Bostadsrättscentrum, har bostadsrättsägare i år fått svara på hur villiga de är att dela boyta med sina grannar. Det handlar om så kallat flexibelt boende som skulle kunna lösa många problem som bostadsbrist och skapa en minskad resursanvändning. Svaren i undersökningen visar dock att bostadsrättsägare än så länge inte är särskilt intresserade av att dela sin boyta.

I undersökningen svarar 86 procent av de tillfrågade att de inte vill dela några bostadsutrymmen med grannarna. Det utrymme som flest, 5 procent av de tillfrågade, kan tänka sig dela är TV-rummet. Bara 2 procent kan tänka sig att dela sovrum och endast 1 procent av de tillfrågade kan tänka sig att dela badrum.

När det kommer till saker är de tillfrågade bostadsrättsägarna betydligt mer villiga att dela med sina grannar. Det som flest kan tänka sig att dela är verktyg, 54 procent, och gymutrustning, 50 procent. Kläder och köksredskap var det dock få som ville dela, bara 3 procent respektive 4 procent.
“Dagens familjer ser inte ut som de en gång gjorde. Vi har fler äldre än någonsin och singelhushåll eller familjer som lever varannan vecka-liv är betydligt vanligare i dag. Bostadsbristen i städer gör dessutom att ungdomar bor hemma allt längre. I samband med detta talas det mer om flexibla bostäder och lösningar med fler delade funktioner. Det är intressant att det skiljer sig så pass mycket mellan vilka som är villiga att dela vad med sina grannar. En bostadsrättsförening är trots allt redan en stor delningsekonomi”, säger Helena Klåvus på Sveriges Bostadsrättscentrum i en kommentar till rapporten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev