tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Många vill installera solceller – här är de bästa lägena

Publicerad: 24 juni 2019, 13:09

Det finns många tomma villatak som skulle passa för solceller.

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia commons.

Om alla villatak i Sverige haft solceller på taket förra året hade det genererat 11,7 terawattimmar. Lika mycket energi som förbrukas av alla villor i Stockholm, Östergötland och Halland under ett år. Här är det mest lönsamt att installera solceller i Sverige.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Förra årets rekordsommar innebar inte bara att Sverige drabbades av torka, foderbrist, krympande skördar och de största och flesta bränderna i mannaminne. Den betydde också att solinstrålningen ökade med 13 procent.

Vattenfalls solindex, som visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras från landets alla tak, uppgick förra sommaren till 11,7 miljoner kilowattimmar. Det är ungefär en tiondel av vad kärnkraften producerade och en sjättedel av vad vattenkraften producerade 2017.

Vattenfalls solindex visar också att om samtliga villor i Västerbotten och Blekinge län får solpaneler på taken så skulle länen producera ungefär lika mycket energi, trots att Västerbottens ligger betydligt längre norrut.

Stödet till solceller sänktes vid årsskiftet från 30 till 20 procent av installationskostnaden. Men stödet hos svenskarna är stort enligt en undersökning som Vattenfall låtit undersökningsföretaget Kantar Sifo göra.

I undersökningen ställdes frågan: ”Har förra årets rekordsommar fått dig att överväga att installera solceller?”
På den frågan svarade 11 procent av kvinnorna och 10 procent av männen ja utan förbehåll. Utöver det svarade 25 procent av kvinnorna och 17 procent av männen ja med förbehåll. Förbehållet bestod i att de inte ansåg att de har de förutsättningar som krävs för att kunna installera solceller på sitt tak.
”Det är roligt att så många numera är positiva till solenergi, men det är många som fortfarande inte vet att Sverige har bra förutsättningar för solenergi. Vi på Vattenfall jobbar hårt med att öka medvetenheten. Under stora delar av året har Sverige långa dagar som ger mycket sol. Dessutom ökar solcellernas verkningsgrad i vårt relativt svala klimat”, säger Jonas Stenbeck, försäljningschef för privatkundsmarknaden på Vattenfall, i en kommentar.

Bäst potential finns enligt solindexet i Västra Götaland, därefter följer Skåne och Stockholms län.

Kolla ditt eget län i solindexet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev