Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mångfald som affärsidé

Publicerad: 18 Mars 2013, 13:25

Av Multimind Consultings omkring 30 it-konsulter är över hälften födda utanför Sverige. De senaste två åren har det blivit lite lättare för utomeuropéer att få jobb här, anser vice vd:n Thomas Birkendahl.


Filippinerna, Kina, Pakistan, Serbien och Irak. Samtliga är länder som finns representerade bland Multiminds it-konsulter.

Företagets affärsidé är att förmedla personal med internationell kompetens. Grundtanken är mångfald, något som allt fler av de riktigt stora arbetsgivarna börjat jobba aktivt med. De har till och med uttalade mångfaldsstrategier, påpekar Thomas Birkendahl, vice vd för Multimind, och ger företag som Ica, Axfood och Coca Cola som exempel.

Ett område som Multimind valt att specialisera sig inom är master data. En kompetens som mestadels finns ute i världen, eftersom det endast multinationella bolag som jobbar med detta. Anledningen till att de just valt detta område är att Ericsson, som är en av Multiminds största kunder, anlitar master data-specialister. I dagsläget har konsultbolaget även andra stora kunder på området.

– Vår affärsidé är att förmedla personal med internationell kompetens. Vi tror på mångfald och öppnar många dörrar för folk med annan bakgrund. Det är inte alltid helt enkelt, även om det är bättre inom it än inom andra branscher. Men de senaste två åren upplever jag att det blivit lite lättare för dem med utomeuropeisk kompetens att få jobb här.

Kompetensbristen inom it i Sverige kommer göra att många företag tvingas vidga sina vyer till exempel inom det stora affärssystemet SAP, konstaterar Thomas Birkendahl.

Rebecka Guzmán

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.