Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Manifestationer runt om i världen till stöd för Greta Thunberg och klimatet

Publicerad: 2 november 2018, 11:59

Under fredagen hålls manifestationer runt om i Sverige och världen till stöd för femtonåriga Greta Thunbergs klimatstrejk.


Sedan början av september har Greta Thunberg spenderat fredagarna utanför riksdagshuset i protest mot att politikerna inte tar klimatfrågan på tillräckligt stort allvar. 15-åringens aktion har uppmärksammats av medier från hela världen och under fredagen anordnas stödaktioner på flera platser i världen.

I Sverige har nätverket Klimatsverige startat Facebooksidan och hashtaggen #FridaysforFuture för att samla de som stödjer Greta Thunbergs kamp.
– Det initiativ som Greta Thunberg tog väckte mycket hopp och engagemang hos människor. Idag manifesterar vi på ett stort antal platser runt om i Sverige och i världen. Samtidigt går Klimatnätverket ut med ett upprop om att protesterna ska spridas till vartenda kommunhus i Sverige fredagen den 30 november, alltså fredagen innan nästa klimattoppmöte, säger Torbjörn Vennström, pressansvarig för Klimatsverige till Aktuell Hållbarhet.

Under ett tal vid en klimatdemonstration i London i onsdags sa Greta Thunberg att klimatkampen krävde att människor gjorde uppror och hon manade till fredlig civil olydnad. Torbjörn Vennström säger att han inte vet om uppmaningen kommer att leda till civil olydnad under dagens manifestationer.
– Varje organisation måste själv ta ställning till hur de ser på civil olydnad, Klimatnätverket är bara en plattform så jag representerar inte någon organisation. Men som jag ser det kan det kanske krävas mer civil olydnad i framtiden om politikerna inte kan ta till sig den här frågan. Många organisationer använder sig ju redan idag av fredlig civil olydnad som metod, till exempel Greenpeace. Men jag tror att aktioner där man använder sig av den metoden fungerar bättre om man har en tydlig adressat, eller ett område man vill uppmärksamma, till exempel finansbranschen. Klimatmanifestationerna som anordnas på fredagarna är mer för att visa på folks engagemang i de här frågorna.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.