Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Människodriven ornithopter lyfte

Publicerad: 24 september 2010, 05:41

En kanadensisk student har lyckats med vad Leonardo da Vinci endast kunde drömma om. Todd Reicherts lyckades flyga med sin pedaldrivna och flaxande ornithopter Snowbird.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det blev dock en kort flygtur för Reichert, som studerar teknik vid University of Toronto. Planet var i luften 19,3 sekunder och flög cirka 145 meter i en hastighet av 25 kilometer i timmen. Flygningen genomfördes i Ontario redan 2 augusti, men teamet höll tyst om bedriften i nästan två månader för att analysera data från försöket.

Foto: Todd Reichert

28-åriga Reichert tappade åtta kilo då han gick igenom ett årslångt träningsprogram för att komma i form till flygningen. Han var nämligen tvungen att orka med att trampa med pedalerna och dra i vingarna samtidigt – och detta tillräckligt snabbt för att få planet att lyfta. Och det är inget litet plan, vingspannet på drygt 31 meter kan jämföras med det på en Boeing 737. Men planets vikt stannar på modesta 41,7 kilo.

Foto: Todd Reichert

– Vårt ursprungliga mål var att slutföra den aeronautiska drömmen om att flyga som en fågel. Att flyga för egen kraft genom att flaxa med vingar, säger Reichert till TreeHugger.

Flygningen, som observerades av Federation Aeronautique Internationale (FAI), är den första officiellt bekräftade ornithopterturen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.