Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mantex årets mest lovande cleantechbolag

Publicerad: 12 november 2008, 12:30

Utmärkelsen Cleantech of the Year Award har delats ut. Mantex anses ha störst chans att bli en exportör.


Mantex utsågs i dag till Cleantech of the Year Award. Priset på 100.000 kronor delades ut under Stockholm Cleantech Venture Day. Företaget anses därmed ha störst förutsättningar att bli ett stort svenskt exportföretag av de 23 företag som valts ut som kandidater.

Bolaget fick priset för dess teknik att mäta fukthalt i flis och ved. Med röntgenapparaten Grey Orange kan företag som använder biomassa avgöra hur mycket vatten biomassa innehåller. Ett prov på några kilo analyseras på ungefär en halv minut.

Poängen är att med kunskap om biomassans fukthalt kan förbränningen göras effektivare.

– Man kan reducera antalet stopp i en ugn till följd av för blöt biomassa genom att till exempel öka syretillförseln, säger Anders Ullberg på Mantex.

Resultatet är en bättre förbränning och därmed minskade utsläpp. Pappersindustrin är en annan tänkbar kund för Mantex teknik. Holmen i Norrköping har testat.

– Där är konsumtionen av energi helt beroende på hur mycket fukt man har i flisen som går in i ugnarna. Där kan man styra förbrukningen genom att tillsätta fukt, säger Anders Ullberg.

Mantex menar att förutsättningarna för tekniken är goda. Men kanske inte främst i Sverige.

– Här är frekvensen för provtagning väldigt låg. I Tyskland tar man däremot ett antal prov i varje lass flis, säger Anders Ullberg.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev