Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maria Ågren: 5 lönsamma klimat- och miljöinvesteringar

Publicerad: 17 april 2012, 11:04

På Sustainability Day passade Naturvårdsverket på att berätta om fem lönsamma klimat- och miljöinvesteringar som Sverige gjort i klimatinvesteringsprogrammet Klimp.


Klimp har genom året omsatt 20 miljarder kronor av vilka staten bidragit med 5 miljarder. Över 2000 projekt har tillsammans bidragit till Sveriges största miljösatsning någonsin. På Sustainability Day idag hade Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren valt att lyfta fram 5 av dessa 2000 projekt som hon tycker är värda att belysas.

1. Västra Hamnen i Malmö
– Västra Hamnen i Malmö är ett ekologiskt och hållbart bostadsområde där man lyckats skapa effektiv återvinning, egen produktion av förnybar energi, mycket kollektivtrafik och cykling, störa gröna ytor och innovativa dagvattenssystem. Dessutom har man lyckats skapa goda förutsättningar för biologisk mångfald. Ett bra exempel på hur man i ett helt bostadsområde skapar storskaliga system och lösningar har gjort Västra Hamnen till ett område som lockar en rad utlänska besök, vilket förstås gynnar Sverige och svenska företag, säger Maria Ågren.  
2. Biogasanläggningen i Katrineholm
– Sverige ligger tekniskt långt framme inom biogas och tekniken exporteras idag till bland annat Kina och Indien. Projektet med biogasanläggningen i Katrineholm har lett till ett stort antal nya arbeten och skapandet av två nya bolag. Det här är en väldigt viktig teknik för Sverige, som både skapar förnyelsebar energi och ett kretsloppstänkande, säger Maria Ågren.

3. Intelligent gatubelysning i Göteborg
– Här har man skapat en gatubelysning som automatiskt sänker effekten på nätterna då det är mindre trafik. Det gör att belysningen håller längre, dessutom signalerar systemet när det uppstår fel och när lampor behöver bytas ut. Detta har minskat behovet av servicetransporter – och därmed skapat väsentligt lägre kostnader, säger Maria Ågren.

4. Energieffektivisering av Vargbroskolan i Storfors.  
– Här värmer elever och lärare själva upp skolan – och en stor del av energin kommer från solfångare och andra förnybara energikällor. Man har fått ner oljeförbrukningen från tjugotre kubikmeter per år till noll. Så många som fem olika företag har utvecklats ur det här projektet. Den här typen av projekt är också väldigt viktiga då 40 procent av utsläppen kommer från fastigheter, säger Maria Ågren.

5. Spillvärme från Korsnäs till fjärrvärmenätet
– Det här är ett bra exempel på energieffektivisering och nyttjande av energi som annars skulle ha gått till spillo. Det här är något som alla tjänar på och inom det här området finns det väldigt stora potentialer.

Maria Ågren berättar att Naturvårdsverket lyfter fram de här fem projekten, tillsammans med 100 andra, för att visa att det är lönsamt med den här typen av satsningar.

Vad krävs för att vi ska skala upp det här och skapa verklig omställning?
– En sak vi kan göra är att lyfta fram goda exempel, precis som vi gör nu. Genom att visa goda exempel kan vi föra idéerna vidare och det skapar ett stort mervärde.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.