Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maria Ågren: ”Man får acceptera osäkerheter på vägen”

Publicerad: 26 januari 2012, 11:31

Naturvårdsverkets generaldirektör svarar på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Så här kommenterar Na­turvårdsverkets gene­ral­direktör Maria Ågren kritiken mot hennes omorganisering.

Hur har ni lyckats med reformen?
– Vi har kommit en bra bit på väg. Organisationen har varit på plats i åtta månader, förändring tar tid och kan vara omvälvande. Vi har till exempel lyckats bra med att samla arbetet med vägledningar till olika aktörer, det ger ökad enhetlighet och effektivtet.

Det finns de som säger att det är kaos på verket och att det påverkar miljöarbetet negativt.
– Det är inte kaos, det tycker jag inte. Så sent som i går berömde jag organisationen för sitt arbete under omorganiseringen. Så jag håller inte med. Det är mer eller mindre tydligt för olika delar fram till det nya läget och då får man acceptera osäkerheter på vägen.

Har ni drabbats av personalflykt?
– Vi har sett en ökad personalomsättning under perioden, men det beror också på att den nya Havs- och vattenmyndigheten har bildats. Det finns också personer som inte har gillat förändringen och som väljer att söka sig bort.

Det finns de som säger att du inte är intresserad av miljöfrågan, men av att styra och ställa i organisationen.
– Mitt uppdrag är att leda och utveckla organisationen in i framtiden. Jag är både intresserad och kunnig i miljöfrågan, men i mitt arbete som generaldirektör behöver jag ha fokus på ledarskapet.

Hur har reformen påverkat miljöarbetet i samhället?
– Jag hoppas att det har blivit och framför allt blir bättre. Dialogen med näringslivet har blivit mycket bättre, mycket närmare, det har vi fått kvitto på. Så det är positivt. Det har inte varit några svackor i leveranserna. Sedan har vi en hög ambition för att samarbeta med Havs- och vattenmyndigheten.

Har naturvårdsverket blivit fegare och otydligare i sitt miljöarbete utåt?
– Naturvårdsverkets roll är att sakligt förmedla kunskap om hur miljön mår och hur miljöarbetet går. Vi ska också genomföra den beslutade miljöpolitiken i samverkan med andra aktörer i samhället. Vår ambition är att bli tydligare i vårt arbete. Att arbeta i samverkan med andra handlar inte om att söka konfrontation utan om att genom dialog verka för att andra gör sitt bästa för miljön.

Det finns de som menar att verket i dag jobbar mer som teknisk konsult åt företagen än som kompetent part i miljöprövningarna.
– Vi ska inte vara någon konsult åt näringslivet, vi ska ha en dialog och medverka till att företag och andra samhällsaktörer tar sitt ansvar. Företagen har ett stort ansvar enligt Miljöbalken och vi ska genom vårt arbete underlätta för dem att ta det ansvaret.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Naturvårdsverket

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.