söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maria Dirke: ”En strävan efter verklig jämlikhet och ömsesidighet”

Publicerad: 29 maj 2012, 04:12

Verksamhetsledaren hos Ekologiska Lantbrukarna, Maria Dirke, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Maria Dirke
Ålder: 53 år
Arbetar som: verksamhetsledare hos Ekologiska Lantbrukarna

Favoritbok: Ditt kompetenta barn, av Jesper Juul
Antal sidor: 259
Förlag: Månpocket

Varför den bör läsas: "Ditt kompetenta barn" är en bok som ursprungligen riktar sig till vuxna som lever med eller arbetar med barn och ungdomar. För mig fungerar den utmärkt även i min roll som arbetsledare, i samarbeten inom yrket och som medmänniska. Jesper Juul beskriver hur ett barns reaktioner alltid rymmer en mening och uttrycker något adekvat: "ditt barn är faktiskt kompetent".

I boken presenterar han ett värdesystem för hur man umgås och samspelar inom familjen. Det bygger varken på en auktoritär maktutövning eller ett demokratiskt likhetstyranni utan på en strävan efter verklig jämlikhet och ömsesidighet mellan barn och vuxna. Mig inspirerar det i men också långt utanför familjelivet. För att nå resultat innebär det att vi människor samarbetar. Fungerar samarbetet når vi resultat annars inte eller betydligt mindre framgångsrika resultat. Om vi har svårt att komma framåt är det viktigt att försöka förstå orsakerna. Både de rent tekniska men även försöka förstå den andra personen, de andra människorna. Först då kan man göra skillnad och ge möjlighet att nå resultat.

"Ditt kompetenta barn" bläddrar jag i då och då för att läsa inspirerande avsnitt och för att påminna mig om verktyg till hjälp att hitta fram i knepiga beslutssituationer eller när jag har svårt att förstå varför personer inte säger eller reagerar som jag förväntat mig.

Bästa citatet: "När vi talar om att ta en annan människa på allvar räcker det inte med bara ord. Ofta måste vi också ha möjlighet att höra "musiken" eller tonfallet för att avgöra om den andre nu också blev tagen på allvar eller bara fick rätt. Att ta en annan individ på allvar innehåller flera kvaliteter:

– att erkänna hans/hennes rätt att ha det behov, den lust, den upplevelse, de känslor och det uttryck som han nu har

– att kunna se hans/hennes behov, lust etc från hans synvinkel, som han är och tänker

– att koncentrera sig på hans uttryck med syftet att lära känna hans verklighet och inte för att samla bevis mot honom eller hans önskningar

– att svara på hans/hennes initiativ utifrån hur man själv uppfattar det och genom att ta sin egen position på allvar."

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Till statsminister Fredrik Reinfeldt som leder den svenska delegationen vid Rio+20, FN:s konferens för hållbar utveckling. Vi har mycket fakta och kunskap om vad som behöver göras för att nå framgång i vårt arbete för en hållbar utveckling. Jag menar att vi måste bli bättre på att arbeta på ett sätt så att vi förbättrar vårt samarbete människor emellan.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev