tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maria Smith: ”En bok som inspirerar och berör”

Publicerad: 7 augusti 2012, 05:10

ICA:s miljöchef, Maria Smith, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Maria Smith
Ålder: 37 år
Arbetar som: Miljöchef på ICA Sverige

Favoritbok: Viljans väg, av Mattias Klum med förord av Margot Wallström (bok med dvd)
Antal sidor: 119
Förlag: TierraGrande Publiching

Varför den bör läsas: Viljans väg är en bok som inspirerar och berör genom sina vackra foton och de spännande men ibland lite skrämmande berättelserna. Den skiljer sig ut från mängden av böcker då den främst fokuserar på att genom bilder berätta sin historia.

Den stora behållning i boken är alltså själva fotona som inger hopp och öppnar upp ögonen för allt det vackra som finns runt omkring – antingen i någon avlägsen del av världen eller bara runt knuten på huset där man bor. Samtidigt väcker fotona också tankar om baksidan av allt detta vackra – de miljöhot som vi står inför och vad vi riskerar om vi inte agerar.

Jag gillar också att boken är personlig. Mattias Klum berättar utifrån sitt arbete om sitt engagemang för miljön och hotade djurarter och kulturer. Vi får även följa med på händelser som varit viktiga i hans framgångsrika karriär. För de som vill ha mer kan man ägna ytterligare en timme eller så med att titta på materialet på den dvd som följer med.

Det är nog fler än jag som ser fram emot att läsa och inspireras av Mattias Klums och Johan Rockströms nya bok som kommer inom kort. Kanske den boken blir mitt nästa lästips?

Bästa citatet: I efterordet står dessa kloka och eftertänksamma ord: ”Vi är inte mer än människor. Men om vi varje dag fattar ett riktigt beslut och vid behov avstår från någonting så är vi storartade. Det handlar om att måna om varandra och vår omgivning, att skapa förutsättningar för en hållbar framtid för kommande generationer.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: En bild säger mer än tusen ord, så varför inte ge denna bok med alla vackra och berättelsefulla bilder att använda som bilderbok på samtliga svenska förskolor. Det vore ett annorlunda sätt att väcka och skapa engagemang hos kommande generationer.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev