Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Marina naturområden bommar fiskens lekplatser

Publicerad: 8 december 2010, 09:50

Marina naturskyddsområden ger bara ett slumpmässigt skydd av fiskens lek- och uppväxtområden, visar en studie från Fiskeriverkets Kustvattenlaboratorium.


Fiskeriverkets kustlaboratorium har gjort en kartläggning av lek- och uppväxtområden för abborre, gädda och gös och mört i Stockholms och Upplands skärgård, runt Åland och i finska Skärgårdshavet.

Den visar att fiskarnas vitala reproduktionsområden i mycket liten grad skyddas av det befintliga nätverket för marina Natura 2000-områdena. Avstånden mellan de skyddade områdena är dessutom för långt för att arterna ska kunna sprida sig effektivt.

– Sett ur ett fiskekologiskt perspektiv ger inte nätverket ett bättre skydd än en helt slumpmässig fördelning av områdena hade gjort, säger Göran Sundblad på Fiskeriverkets kustlaboratorium i tidningen Sött & Salt.

Kustvattenlaboratoriets studie visar att nätverket av naturskyddade områden ofta ligger ute till havs och att det inte begränsar nyttjandet av de viktiga kustzonerna mer än nödvändigt.

Göran Sundblad tror att detta beror på att kunskapen inte fanns när områdena inrättades. Men också på att det är svårare att få till ett skydd i populära kustområden med ökad konkurrens från båttrafik, hamnar, muddringar och strandnära bebyggelse.

Enligt honom är det mycket
oroande att rekryteringen av rovfiskar är så dålig i flera kustområden. Men den fältbaserade modell han använt sig av går det snabbt att peka ut var man bör placera naturskyddade områden i framtiden för att optimera reproduktionen av fisk.

Göran Sundblad doktorerar i ämnet och kommer att presentera sin avhandling vid Uppsala universitet den 10 december.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.