Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Marint reservat i Antarktis stoppas

Publicerad: 6 november 2018, 10:40

Antarktiska havskommissionen har valt att inte gå vidare med planerna på att skapa ett marint havsreservat i Wedellhavet i Antarktis.


Ämnen i artikeln:

GreenpeaceKlimatförändringar

I slutet på förra veckan avslutades förhandlingarna om möjligheten att göra Wedellhavet i Antarktis till ett marint reservat. Enligt Greenpeace, som var på plats i Australien under förhandlingarna, berodde de strandade förhandlingarna mellan EU och den Antarktiska havskommissionen på att Kina, Ryssland och Norge blockerade förslaget.

Greenpeace har samlat in 2,7 miljoner namnunderskrifter till stöd för EU-förslaget som innebar att ett instifta marint reservat, stort som fyra gånger Sveriges yta, skulle instiftas för att skydda det känsliga ekosystemet i Wedellhavet. Wedellhavet är hem åt valar och pingviner. Havet är också viktigt för att motverka klimatförändringar då stora mängder koldioxid finns lagrade där skriver Greenpeace på sin hemsida.

Frida Bengtsson som arbetar med Greenpeace ”Protect the Antarctic”-kampanj säger till tidningen Maritime Executive att Kina och Ryssland använde sig av en taktik som innebar att man förhalade diskussionen genom att motsätta sig ändringar och dröja vid detaljer. På så sätt blev det knappt någon tid över för en riktig diskussion om att skydda Antarktis vatten enligt Frida Gustavsson.

Greenpeace kritiserar också Norge som enligt organisationen är ett av de länder som gynnas av det lönsamma krillfisket i regionen. Norska UD skriver i en kommentar till Sveriges Radio att det inte stämmer att Norge blockerat förslaget. Däremot ville man förändra förslaget så att skyddszonen blev mindre.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.