Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag24.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Marint skräp och havsförsurning starkaste bubblarna”

Publicerad: 22 Juni 2015, 06:01

Hallå där, Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten, Hav. Hur ser din Almedalsvecka ut?


Vilka havsfrågor tror du det kommer bli mest snack om i år?
– Naturligtvis kommer det fortsätta att snackas om vattenmyndigheternas och Havs förslag till åtgärdsprogram för vattenmiljöerna respektive havsmiljön. Fiskefrågor och havsplanering är också aktuella ämnen. Starkaste bubblarna är nog ändå marint skräp med fokus på plastpartiklar i havet och havsförsurning, två miljöhot som vi kommer att snacka allt mer om de kommande åren.

Hur ser din Almedalsvecka ut?
– Det blir en koncentrerad vecka för min del i år. På onsdagen deltar jag bland annat i Havs och SGU:s seminarium med dricksvatteninriktning och i Östersjöveckans avslutning och summering. Torsdagsprogrammet innehåller bland annat Vattenfalls seminarium om vattenkraft och miljö och ett event om havsmiljöforskning. Kalendern fylls säkert med mer när veckan närmar sig.

Vad är ditt bästa Almedalsminne?
– Vid sidan om en magisk sillgrisslekväll på Stora Karlsö under 2014 års Almedalsvecka minns jag särskilt Havs eget havsplaneringsseminarium. Allt tekniskt havererade. Först slocknade den nyinköpta OH-apparaten, sedan drabbades lokalen av strömavbrott. När allt sedan började fungera igen rasade vita duken. Sällan har publiken visat mer inlevelse och med hjälp av mer tejp och tuschpennor blev seminariet en interaktiv succé.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.