Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Marita Ulvskog (s) kritiserar EU-kommissionens klimatramverk

Publicerad: 5 februari 2014, 10:25

Igår diskuterades EU-kommissionens föreslagna klimatramverk i EU-parlamentet där förslaget fick omfattande kritik. Marita Ulvskog (S) var en av de hårdaste kritikerna.


Ämnen i artikeln:

EuSveriges Radio

Det råder oenighet om hur EUs klimat- och energipolitik ska se ut i framtiden. Fram till 2020 har EU tre bindande mål som gäller för koldioxidutsläpp, förnybar energi och energieffektivisering. Men när man nu diskuterar målen fram till 2030 vill EU-kommissionen nöja sig med ett bindande mål om en 40-procentig minskning av koldioxidutsläppen.

I går debatterades frågan i EU-parlamentet och en av de som framförde kritik mot kommissionen var socialdemokraternas Marita Ulvskog. Det rapporterar Sveriges Radio.
– Det blir en otydlig lagstiftning, man tar bort bindande mål och det blir ingen förutsägbarhet för de som ska investera i exempelvis förnybar energi. Ni krossar en klimatpolitik som varit framgångsrik, sade Marita Ulvskog.

EU-parlamentet är delat inför dagens klimatomröstning. Medan partier till vänster vill att EU ska fortsätta ha tre klimatmål tycker flera av EUs konservativa och kristdemokratiska politiker att det är viktigare att satsa på lägre energipriser i Europa än på att öka andelen förnybar energi.  De tycker därför att det räcker med ett klimatmål.

– Vi kommer att rösta för att det ska finnas ett mål som är överordnat, och det är att få ner utsläppen av koldioxid. Sedan kan vi ha flexibla mål när det gäller energieffektivisering och förnyelsebara bränslen. Olika länder har olika möjligheter, Sverige har andra förutsättningar än till exempel Polen, säger den moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark till Sveriges Radio.

I mars ska EU-ländernas stats- och regeringschefer försöka enas om vilken linje EU ska driva vid nästa års stora globala klimattoppmöte.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuSveriges Radio

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.