Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Markägare kan sätta käppar i hjulet för regeringens vargpolitik

Publicerad: 13 Februari 2012, 10:32

Ny lag kräver markägares och jakträttsinnehavares godkännande. Annars blir det ingen utplacering av vargvalpar från djurparkerna.


Ämnen i artikeln:

Vargfrågan

Sedan förra året finns en lag som gör att myndigheterna måste ha tillstånd från markägaren och den som har jakträtten, som kan vara utarrenderad och skiljd från markägaren, för att kunna placera ut vargar. Den del av regeringens vargpolitik som utgörs av utplacering av vargvalpar från djurparkerna kan helt enkelt stoppas av lokala krafter, rapporterar Ekot.
‒ Det problematiska är att vi är beroende av att de säger ja. Den erfarenhet vi har hittills från utsättning av vuxna vargar är att det är svårt att hitta markägare, men framför allt jakträttsinnehavare, som säger ja. När jag pratar med de enskilda så har de också känt ett väldigt stort tryck från sina grannar och jaktkamrater, säger Helen Lindahl Vik på Naturvårdsverket, till Ekot.

Projektet har lyfts fram av regeringen för att visa EU-kommissionen hur Sverige aktivt jobbar med vargfrågan. Tanken är att utplaceringen av vargvalpar i vilda vargkullar ska tillföra ny genetisk variation hos vargstammen. Men än finns många hinder att överbrygga och sista ordet har alltså markägare och jakträttsinnehavarna:
‒ Just nu finns det väldigt lite tilltro till rovdjurspolitiken ute bland folk. Tyvärr är det väl så att i den här frågan där man sätter ut vargvalpar så är det väl många som ser det som sin enda chans att protestera och säga nej till någonting, man kan faktiskt säga ”jag tar inte emot några valpar på min mark”, säger Gunnar Glöersen, jaktvårdskonsulent och rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet, till Ekot.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

Vargfrågan

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.