Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Markku Rummukainen: ”Ett i sanning gediget verk”

Publicerad: 1 November 2011, 05:27

Klimatexperten och klimatforskaren Markku Rummukainen tipsar om sin favoritrapport.


Ämnen i artikeln:

Ipcc

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.


Namn: Markku Rummukainen
Ålder: 44
Jobbar som: Klimatexpert och -forskare

Favoritrapport: Climate Change 2007: The Physical Science Basis. Arbetsgrupp I av FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC.
Antal sidor: 996

Varför den bör läsas: Jag minns hur jag som ung student fick tag på IPCC:s första stora kunskapssammanställning från 1990. Den bjöd på spännande läsning och en bra genomlysning av ett helt vetenskapsområde. Jag blev förvisso inte klimatforskare där och då, men kanske såddes det ett frö. ”Climate Change 2007: The Physical Science Basis”, som sammanfattar forskning som gjorts av bland annat meteorologer, oceanografer, naturgeografer och geologer, är den naturvetenskapliga delen i IPCC:s senaste stora kunskapssammanställning, och ett i sanning gediget verk.

Har man en kunskapsfråga om hur det står till med klimatet, är det troligt att man hittar svar i rapporten. Svaren är sällan tvärsäkra, utan de anges tillsammans med diskussion om vilka osäkerheter som finns. Kunskapsläget består ju alltid av både svar och frågor och det gäller att ha koll på bägge.

Det som gör rapporten extra läsvärd är att man både kan läsa brett och gå på djupet. Mycket av resultaten är sammanfattade på ett sätt som inte förutsätter några specialistkunskaper av läsaren. Vill man gå vidare på djupet finns en teknisk sammanfattning och ytterligare fördjupning fås i underlagsrapporten och tillhörande referenser. Detta gör att rapporten tillgängliggör kunskapsläget för var och en, oavsett om man är allmänt klimatintresserad eller jobbar med klimatfrågor. Den tjänar även som ett referensverk inför den nya, spännande och relevanta klimatforskningen som tillkommer över tid.

Bästa citatet: ”Changes in the atmosphere, cryosphere and ocean show unequivocally that the world is warming.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Rapporten finns för var och en att ladda ner på www.ipcc.ch så ingen behöver gå miste om den.

Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Ipcc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.