Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Marknaden reagerade positivt på klimatavtal

Publicerad: 14 december 2010, 10:47

Priset på EU:s utsläppsrätter steg dagen efter klimatmötet i Cancun. Marknaden reagerade positivt på att handel med projekt för koldioxidlagring fått klartecken, rapporterar marknadsanalytikerna på Bloomberg New Energy Finance.


Ämnen i artikeln:

Cancun

Resultatet från Cancun togs överlag emot positivt på de internationella utsläppsmarknaderna. Förväntningarna var lågt satta och samtalen har i alla fall inte strandat, menar finans- och marknadsanalytiker på Bloomberg New Energy Finance i London.

Priset på EU:s utsläppsrätter steg med 1,8 procent dagen efter att klimatmötet avslutats. Det är den största ökningen sedan 17 november. Priset för att få släppa ut 1 ton koldioxid på EU:s marknad för utsläppsrätter (ETS) steg under dagen till drygt 15 Euro.

Priset har därmed stigit med 14 procent sedan början av året.

Resultatet från Cancun ökar enligt analytikerna på Bloomberg sannolikheten för mer långtgående avtal längre fram. Men marknadsaktörerna riskerar att gå för fort fram om de tror att det nya avtalet automatiskt leder till bindande åtagande för USA, Kina och Japan.

En del av marknadens glädje består i att projekt för koldioxidlagring (CCS) godkänts för handel med CDM-krediter (Clean Development Mechanisms), världens näst största klimatmarknad efter ETS. Metoden har tidigare inte godkänts på grund av ekonomiska osäkerheter.

Under klimatmötet i Mexico fanns en oro bland företag som handlar med CDM-krediter att hela marknaden skulle försvinna om Kyoto-protokollet inte förlängdes efter 2012. Ett inte helt osannolikt scenario. Osäkerheten skulle kunna försämra lönsamheten och investeringarna i till exempel vindkraft.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cancun

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.