Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mars får vänta på nästa besök

Publicerad: 5 December 2008, 13:32

Mars Science Laboratory hinner inte bli färdigt i tid och kommer inte skjutas upp förrän 2011.


I oktober nästa år var det meningen att Nasas nästa Marsfarkost skulle ha gett sig iväg från Jorden, men tekniska problem har satt käppar i hjulet. Nasa har nu tvingats inse att de inte kommer att hinna bli färdiga i tid och skjuter upp uppskjutningen till 2011.

Att det tar hela två år till att komma iväg beror på att man, för att spara bränsle, bara skickar iväg farkoster när Jorden och Mars står nära varandra och det händer inte igen förrän 2011.

Orsaken till problemen ska vara att Mars Science Laboratory innehåller ny teknik som inte hunnit färdigutvecklas och testas ordentligt än. Till exempel ska farkosten kunna manövrera genom atmosfären vilket tidigare landare inte kunnat. Sedan ska robotutforskaren som utgör huvuddelen av Mars Science Laboratory sänkas ner till ytan via en kabel vilket heller inte gjorts tidigare.

När Mars Science Laboratory väl är på plats på Mars ska det undersöka platser där forskarna tror det kan ha funnits liv, om det överhuvudtaget funnits liv på Mars någon gång.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.