Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Marsbilen åter på banan

Publicerad: 4 Februari 2009, 09:33

Nasas ingenjörer kan dra en lättnadens suck. Efter teknikstrulet i slutet av januari verkar nu den soldrivna och något ålderstigna marsbilen Spirit åter fungera som den ska.


I slutet av januari betedde sig Nasas rymdbil Spirit märkligt när den skulle utföra sina uppdrag på ytan av den röda planeten Mars. Nasa-ingenjörerna fruktade att något allvarligt fel uppstått eftersom rymdbilen inte utförde sina instruktioner och bland annat vägrade att förflytta sig på Mars yta.

Dessutom drabbades Spirit av en ”minnesförlust”, eftersom den inte kunde lagra information om utförda aktiviteter i det inbyggda minne som behåller sitt innehåll även när rymdbilen försätts i viloläge.

Nu verkar emellertid Spirit fungera som den ska igen och anledningen till teknikkrånglet förbryllar Nasa.

– Vi vet inte om detta var en engångsföreteelse, om det orsakades av kosmisk strålning eller om det är indikation på åldrande hårdvara, säger projektledaren John Callas till New Scientist.

Den soldrivna rymdbilen har nu tillbringat fem år på ytan av Mars och börjar bli lite sliten. Bland annat har höger framhjul förlorat svängförmågan. Nyligen konstaterades att batterinivåerna var de lägsta någonsin, efter det att Spirit genomlevt en storm som rev upp sand från Mars yta och skymde solljuset.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.