Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Martina Krüger: ”Den leker med en skrämmande tanke”

Publicerad: 17 april 2012, 04:56

Greenpeace energi- och klimatansvariga, Martina Krüger, tipsar om sin favoritbok.

Ämnen i artikeln:

Anders BorgFredrik ReinfeldtGreenpeaceMartina Krüger

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Martina Krüger
Ålder: 48
Arbetar som: ansvarig för klimat- och energiarbete för Greenpeace i Norden

Favoritbok: ’Der Schwarm’, av Frank Schätzing, i svensk översättning ’Den femte dagen’

Antal sidor: 956
Förlag: Kiepenhauer & Witsch, 2004, den svenska versionen Bazar Förlag AB

Varför den bör läsas: Den femte dagen bör läsas för att den är ohyggligt spännande. Jag läser tunga rapporter dagligen och många av dem har inspirerat mig, men den här boken sträckläste jag under en semester och slutade inte innan de nära 1000 sidorna i den tyska versionen var avklarade.

Den femte dagen är en roman, inte en faktabok, men den är ambitiös vad gäller vetenskapliga grunder. I förbigående lär man sig exempelvis om metanhydrat på oceanens botten och hur det utgör en fara för vårt klimat. Boken är även en anledning till varför tyskarna i Thailand kände igen tsunamin när den slog till 2004, eftersom boken då under året som gått varit en bestseller i Tyskland.

Romanen tar upp den filosofiskt ständigt aktuella frågan om hur människor påverkar vår planet. Och i vår antropocena tidsepok, där planeten präglas som mest av människan, leker den med en skrämmande tanke. Vad skulle ske om det fanns en annan intelligent livsform på jorden, en livsform som har genomlidit all den miljöförstörelse som vi har åstadkommit utan att protestera, men som nu har tröttnat på oss människor helt och hållet?

För den som är intresserad av spännande betraktelser om hur allt hänger ihop, marint liv och klimatförändringar och permafrosten i Arktis till exempel, så bjuder romanen på underhållande läsning. Inte lika seriös som Club of Rome’s ’Tillväxtens gränser’ eller klimatpanelens tunga klimatrapporter, men den tar upp intressanta filosofiska frågeställningar. Är det bra att satsa på energikällor som har förmågan att lösa världens energiproblem, men som samtidig skapar fler problem än de löser?

Detta är frågor som jag konfronteras med dagligen i min strävan att upplysa politiker, allmänhet och opinionsbildare om att det är viktig att inte bara stirra sig blind på ett miljöproblem, satsa alla resurser på just det och sedan ignorera den föreslagna lösningens negativa biverkningar. Utan att det behövs en holistisk syn på det hela. Jag ska inte avslöja hur romanen slutar, men boken kan säkert uppmuntra många miljökämpar om att det faktiskt lönar sig att ta strid för planeten.

De sista 20 sidorna blev lite mycket hippie/newage-varning och borde ha strukits. Men det förlåter jag efter 950 sidor av ren njutning.

Bästa citatet: Boken är en roman, så det går inte att hitta en one-liner som ska stå för hela boken.

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Mitt exemplar har jag redan gett bort, men en svensk version skulle jag gärna ge till Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Eftersom de inte lär imponeras av hårda fakta när det gäller den gröna omställningen, så kanske de kan bli påverkade på ett mer lättsmält sätt med lite action och kärlek på köpet.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev