Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Masdar Citys kan få snygga vindkraftverk

Publicerad: 24 augusti 2010, 04:45

Konventionella vindkraftverk må vara effektiva, men är kanske inte i första hand kända för sin skönhet. Nu har en grupp designers utvecklat en ny typ av vindkraftverk som i grupp snarare påminner om ett gigantiskt vetefält.

Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Vindstjälkarna, som de kallas, är utformade som en potentiell energikälla för den planerade staden Masdar City i emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten. Staden som började byggas i februari 2008 är tänkt att bli ”världens första koldioxidneutrala stad” och kommer att stå färdig 2015.

De 55 meter höga vindstjälkarna består av kolfiberförstärkta hartsstolpar, fyllda av piezoelektriska keramiska skivor och elektroder. När de vajar i vinden producerar elektroderna ström som lagras i batterikammare under marken. LED-lampor i stjälkarnas topp lyser beroende på hur mycket vindkraft som produceras för tillfället.

Ett fält kommer att bestå av 1.203 vindstjälkar, och ska enligt utvecklarna kunna producera lika mycket energi som en konventionell vindkraftspark. En vanlig vindturbin kan producera betydligt mer energi än en enda stjälk, men dessa kan å andra sidan placeras mycket närmare varandra, skriver Good CleanTech.

Webbtidningen Inhabitat intar en lite mer skeptisk hållning till projektet, och gissar att det kommer att krävas en hel del mark för att generera en betydande mängd energi.

Om vindstjälkarna är snyggare än vanliga vindkraftverk är såklart en smaksak, men det kommer nog att se rätt häftigt ut när de vajar med lamporna tända om natten.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev