Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Maskinen som framställer sig själv

Publicerad: 5 Februari 2009, 10:13

Robotarna är redan här. När blir de så avancerade att de kan reproducera sig? Nu.


Inte för att det är någon Terminator III som står i ett hörn och tillverkar armar och ben i glänsande okrossbarium, men kanadensiska RepRap visar ändå var skåpet ska stå genom att kunna tillverka 60% av sina egna delar i billig termoplast. (Resten är gängad stång i stål och lite skruvar och muttrar.)

RapRap (Replicating Rapid-prototyper) skapades av Wade Bortz från Ontario eftersom han gärna ville ha en billig maskin som kunde tillverka vilken plastbit som helst. Konstruktionen lyckades så bra att han inte vill undanhålla världen sin framgång utan delar ut dokumentation, instruktioner och programvara under GNU General Public License. Delarna till maskinen kostar under 500 Euro. Det utskrivna plastbitarna blir lika stadiga som LEGO-bitar ungefär och kan direkt ersätta fabrikstillverkade plastdetaljer.

Maskinen sprutar valfri form i tunn plasttråd på order från en PC. Konstruktionen byggs upp i designprogrammet Art of Illusion (öppen källkod) och tas vidare in i styrprogrammet som skapar maskinens arbetsbanor. Programmet har funktioner för att skapa stödstrukturer som kan brytas bort senare.

RepRap kan användas till att göra en massa onödiga saker, som till exempel ett par barnskor. Det går förmodligen snabbare att gå ut på stan och köpa sagda barnskor, men maskinen kan göra andra plastbitar som inte funnits tidigare, till exempel detta inlägg eller mellanstycke som förvandlar en hållare för småmynt i en bil, till en hållare för en iPod.

Själva plastbiten är ganska simpel. Den emulerar tre mynt i ena änden och passar mot en vanlig iPod-hållare i andra änden. Det här är en typ av mekaniskt interface som verkligen kan göra RepRap värd sin vikt i guld. Allt man behöver är en skarp hjärna som ser möjligheter.

Man hade förmodligen kunnat framställa samma sak i aluminium med en fräsmaskin och lite tankemöda, men på det här sättet blir det rätt på en gång, utan fräsmaskin.

Så nu kan maskinerna reproducera sig själva. Nästa brytpunkt, den sk singulariteten, inträffar när datorerna blir lika intelligenta som människan. Framtidsforskaren Raymond Hammond förutspår att det kommer att inträffa 2027.

Vår förra artikel om friformsframställning för amatörer handlade om socker: http://t360.idg.se/2.8229/1.209547/friformsframstallning—nu-mojligt-i-ditt-kok
Samma metoder i industriell tappning: http://t360.idg.se/2.8229/1.187661/friformsframstallning-nu-for-massproduktion och http://t360.idg.se/2.8229/1.187595/skriv-ut-i-tre-dimensioner

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.