Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Maskinerna blir våra vänner

Publicerad: 8 December 2008, 08:12

2020 kommer robotarna att ha utvecklats så mycket att de kan fungera som soldater, sköta våra hushåll och kanske ersätta hunden som människans bästa vän tror robotforskarna.


Robotarna blir snabbt allt mer avancerade och redan 2020 kommer de att ha en stor inverkan på hur vårt samhälle ser ut. Det tror i alla fall de experter som utvecklar robotarna idag. En forskargrupp vid spanska UNED har intervjuat en rad robotexperter och alla var överens om att 2020 kommer att bli en brytpunkt.

Då kommer robotarna att kunna se, prata, röra sig och interagera med människor lika bra som människor kan. Därmed kan de också sköta många av de uppgifter som människor tar hand om idag. Industriarbetare kommer i stort helt och hållet att ersättas av robotar tror experterna och 40 procent av soldaterna i världens arméer kommer att vara robotar.

Det mest revolutionerande kommer att vara hur vi människor kommer att fungera ihop med robotarna. De kommer att kunna fungera socialt och många robotägare kommer att se dem som sina vänner på samma sätt som de ser på sin hund idag. Med den skillnaden att roboten verkligen gör vad du säger och kan ta hand om disken åt dig.

Dessutom räknar experterna med att vi kommer att ha mer intima förhållanden med våra robotar. Så även världens äldsta yrke, prostitution, kommer att påverkas när vi kan tillfredsställa våra lustar med hjälp av en robot istället.

Allt detta lär dock bara gälla för den rika delen av världen tror experterna. Människor och länder som inte har råd med avancerade robotar kommer att få svårt att kunna konkurrera med de som har det vilket lär vidga klyftan mellan fattiga och rika om vi inte vidtar åtgärder för att förhindra det.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.