Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Massiv fågelslakt på soptippar

Publicerad: 8 December 2011, 10:16

Det pågår ett veritabelt krig mot korpar och måsar på soptippar i Norrbotten, skriver SOF


Ämnen i artikeln:

Skyddsjakt

På flera soptippar i Norrbotten bedrivs en omfattande skyddsjakt på kråkfåglar och måsfåglar eftersom de betraktas som en ”sanitär olägenhet”. Men jakten har övergått i ett veritabelt krig, skriver SOF i ett yttrande till landsbygdsdepartementet

På soptippen i Arvidsjaur sköts totalt 3083 fåglar under 2009 och 2010 – varav 1865 korpar. På soptippen i Boden sköts under samma period 1615 fåglar. De skjutglada jägarna i Boden
har dödat hela 11 483 fåglar de senaste tio åren – varav drygt 2500 fiskmåsar.

Det framgår av den statistik SOF fick ut när de frågade kommunerna i Norrbotten. Fem kommuner hade ingen skyddsjakt, fem svarade inte och resterande fyra bedrev någon form av skyddsjakt. Enligt SOF är det inte fåglarna utan själva sophanteringen som utgör en sanitär olägenhet.

–  Så här får det helt enkelt inte gå till. Det är inte meningen att soptippar ska hanteras på sådant vis att det lockar till sig så stora mängder fåglar och sedan bedrivas skyddsjakt i den här omfattningen, säger Anders Wirdheim från SOF till Norrbottenskuriren.

Föreningen överväger nu att göra en polisanmälan av kommunerna Arvidsjaur och Boden. Enligt SOF var det knappast det här som lagstiftaren tänkte sig när man formulerade reglerna för skyddsjakt i jaktförordningen. De har därför begärt ett möte med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Skyddsjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.