Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Massiv polisinsats i Ojnareskogen

Publicerad: 27 augusti 2012, 06:24

70 poliser, terrängfordon och polishästar anlände till Gotland igår för att ta hand om de 15-20 demonstranter som protesterar mot Nordkalks brottsplaner i Ojnareskogen. Miljöaktuellt har pratat med demonstranterna på plats.


Polisens strategi för att ta hand om demonstranterna i Ojnareskogen tycks vara offensiv. Hela 70 poliser, terrängfordon och polishästar har kallats in från Stockholm för att hjälpa Gotlandspolisen i en insats som förväntas ske idag på måndagen.
– Poliserna ska bistå Nordkalk så att man kan utföra sitt arbete samtidigt med den opinionsyttring som pågår i området, säger Mats Lindkvist, vakthavande polis på Gotland till Dagens Nyheter.

Polisen ville under gårdagen inte berätta varför det behövdes så många poliser för att ta hand om den relativt lilla grupp som protesterar i området.

Många har förvånats över polisens massiva satsning mot en liten och hittills fredlig demonstration. Miljöaktuellt pratade med Maria Tranvik från Fältbiologerna på plats.
– Jag tycker det känns som polisen fått fel bild av vilka de har att göra med här. Just nu är vi runt 20 personer runt om i skogen, och det är inga proffsaktivister precis. Vi är en blandad skara, några äldre och en del barnfamiljer, säger hon.

På förmiddagen har det varit lugnt och enligt Fältbiologerna har den massiva polisstyrkan inte synts till. Klockjan 13:00 ska representanter för demonstranterna emellertid ha ett möte med polisen. Vad som händer sen är det ingen som vet.
– Vi hoppas att vi kan vara kvar här. Det känns viktigt, särskilt eftersom vi fått så otroligt mycket stöd från lokalbefolkningen, säger Maria Tranvik.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.