Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Massor av ljudtrix i behändigt format

Publicerad: 27 Mars 2009, 06:57

Sällsynt kapabel in- och uppspelare som får plats i bröstfickan. Allt verkar följa med.


Förr, när berömda personer antingen hade presskonferens, eller leddes ut från en domstol, viftade horder av journalister med kassettbandspelare. Idag viftar majoriteten med digitala röstinspelare istället. Vanliga gammaldags ljudkassetter finns snart inte att köpa. Nya produkter dyker ständigt upp och redaktionen tror sig ha lagt vantarna på en tämligen kapabel enhet som faktiskt verkar kunna det mesta man kan begära av en liten apparat, stor som en förvuxen USB-pinne med OLED-display.

Lite grunddata

Samsung snålar inte med tillbehören. Allt möjligt godis följer med, som olika sladdar, lurar, telefonavlyssnare och slipsmikrofon.

Samsung YP-VP1, även kallad VoiceVP1, är en digital ljudinspelare med flera inbyggda mikrofoner och en gigbyte minne. Huvudfunktionen är naturligtvis att spela in röst, men efter att inspelningen avslutats kan du dessutom ta en bild av intervjuoffret med den inbyggda digitalkameran och lagra denna som tumnagel till ljudfilen. Bilderna finns tillgängliga efteråt som 200×200 pixels jpeg-filer.

I inspleningsläge ser man filnamnet och gången tid. Filnamnet skapas enligt formatet VCE+datum+serienummer.MP3. Inget mystiskt proprietärt filformat. 63 timmar och 4 minuter kvar att leka med.

I en gigabyte får man plats med drygt 63 timmars röstinspelning i Standard Play, vilket bör räcka för de mest djuplodande intervjuer. I Longplay klarar den dessutom 260 timmar. Efteråt kan du ansluta enheten till datorn med en USB-sladd och direkt tanka ned MP3-filerna. Du kan ställa in inspelningsnivå eller välja automatisk nivå (AGC). Ljudnivån visas på en sorts VU-meter som dock är tämligen svårtolkad och dessutom allt för långsam, varför AGC anbefalles. Dessutom finns röstaktiverad inspelning och en inte närmare utforskad brusreducering.

Det går inte att hitta på filnamn på inspelningarna, men enheten hittar på alldeles utmärkta filnamn själv. Den har en inbyggd klocka som daterar filerna och det går att spara upp till 999 filer per dag, eftersom det finns tre positioner reserverade för serienummer i filnamnet.

”Section repat” kan vara intressant om du vill höra ett avsnitt om och om. Tryck A-B-knappen i början och i slutet av avsnittet och det repeteras tills du stänger av funktionen.

De inbyggda mikrofonerna, som kan växlas från riktverkan rakt fram till läge ”konferensrum”, är kanske inte optimala i alla situationer, varför en slipsmikrofon medföljer. Den är däremot optimal. Och skulle intervjuoffret befinna sig på andra sidan jorden medföljer en liten dosa för anslutning till telefon. Elektrisk anslutning. Inte något magnetiskt trams. Vilket kan vara både bra och dåligt. Inte för att det finns några magnetfält som kan vara användbara i moderna företagstelefoner, vars elektriska anslutning inte längre är en vanlig telefonledning utan en ospecad digital anslutning. Då måste man hålla en mikrofon mot hörluren iallafall.

Vid uppspelning ser man förutom fildata även tumnagelbilden man tog av intervjuoffret.

Uppspelningen har sina överraskningar. Ljud kan spelas upp med olika hastighet, från halv till dubbel hastighet. Men ljudet blir inte Kalle Anka, utan tonhöjden behålls. Även musik i MP3-format kan spelas upp på detta sätt. Det är intressant att höra hur musik kan skyndas på utan att tonhöjden förändras.

Givetvis kan enheten inte mäta sig i ljudkvalitet med de ”stora” små digitala ljudinspelare som börjat dyka upp på marknaden, handhållna apparater med externa stereomikrofoner som mer eller mindre helt ersätter den gamla Nagran, men för röst duger den utmärkt. Röstinspelning kan ske i ett av fem lägen från LP (Longplay, 8 kbps) till UHQ (ultra high quality, 192 kbps) som förmodligen är helt onödigt. Standard Play ger 32 kbps.

Tal-till-text-omvandling verkar finnas tillgänglig för nedladdning, men när vi provade var den inte åtkomlig. Det skulle naturligtvis vara ovärderligt för den hårt arbetande journalisten, så låt oss hoppas att möjligheten dyker upp igen.

Enheten stänger av sig själv efter en stunds inaktivitet. ”En stund” kan ställas om från 15 – 120 minuter eller stängas av helt. Batterierna, två AAA-celler, verkar ändå inte ta slut i brådrasket. De ska gå 30 timmar, men vi har inte verifierat detta. Det finns en hel meny med saker man kan ställa om och stänga av, som fotofunktionen, olika indikatorljud och lysdiodblink mm. Ljuddata och alla andra konfigurationer bibehålls i enheten även om batterierna tar slut.

Utöver röstinspelning

FM-radioläge. De röda pluttarna är lagrade stationer. Du kan söka manuellt eller automatiskt.

Och sen börjar allt det roliga. Inbyggd, självscannade FM-stereo-radio som kan lagrar alla upphittade radiostationer varefter man lätt kan hoppa runt bland dem. Ljudet är förvånansvärt bra och givetvis kan man spela in ljud från radion, vilket lagras som MP3-filer. Kvaliteten kan ställas in mellan 96 och 128 kbps. Radions känslighet kan ändras, vilket kan vara till nytta i storstäder med mycket interferens. Frekvensområdet är 87,5 – 108 megahertz, men kan ändras till japansk och koreansk standard om man skulle råka resa dit. Hurra för apparater med multistandard och hurra för tillverkare som inte låser sina apparater vid en enda marknad.

MP3- och WMA-uppspelning är väl nästan legio idag och inte mycket att orda om. Med ett tillsatsprogram i PCn kan man tanka ned bilder av albumomslag, som visas i listorna i VoicePIX. Det är skojigt att den variabla uppspelningshastigheten också fungerar på MP3 och fungerar bra.

Ytterligare ljudbehandlig finns tillgänglig i form av olika equalizerlägen, som Rock, Klassisk, Dans osv, och ett läge med namnet Konsertsal med ordentlig efterklang. DNSe (Digital Natural Sound engine) är en intressant funktion i tilläggsprogrammet där du kan bygga olika typer av 3D-ljud och equalizerinställningar och ladda ned till enheten (skärmbilden ovan).

Givetvis kan du bygga och lagra spellistor, sätta bokmärken på filer och mappar etc. Beklagligtvis är den DRM-känslig och spelar inte upp DRM-skyddad musik.

Naturligtvis kan du överföra vilka filer som helst till enheten, varför den också kan fungera som ett litet datalager, även om en USB-pinne sannolikt är lättare att hantera.

Och på tal om multistandard så kan menyspråket ändras, och ett av de inbyggda språken är svenska! För att verka extra internationella levererade Samsung med en tryckt lathund på ryska och ukrainska. Inte mycket för oss européer, men det visar på vilken bredd företaget har.

Enheten har inbyggd högtalare, och trots att den är mikrominimal har den faktiskt ovanligt bra basåtergivning, hur de nu har lyckats med det. Påståendet ”Your new voice recorder has a high quality built-in speaker so that you can experience richer and deeper sound” i handboken är faktiskt inget ljug. Men bäst ljud blir det om du ersätter de medföljade små öronsnäckorna med riktiga hörlurar med bra verkningsgrad.

Emodio

Vänsterfönstret i Emodio visar equalizerinställnignar som kan laddas ned till enheten

Den tillhörande programvaran Emodio är en slags kontrollpanel för VoiceVP1. I huvudsak kan den användas för filhantering som att flytta filer till och från enheten, spela upp filer, bygga spellistor och så vidare. Men all ren filhantering kan lika gärna göras från Utforskaren.

Emodio startar automatiskt en firmwareuppgradering från Internet till enheten, vilket är mycket trevligt och besvärsfritt. Emodio kan också rippa musik från CD och bränna CD. Den fungerar också som videoripper och du kan ladda ned och bygga egna grafiska miljöer för enheten. Denna trollerilåda rymmer också en webbläsare som dock bara kan komma åt Emodio.com. Emodio.com är dock inte så illa. Där finns datacasts, alltså nyhetskanaler och spellistor med musik. Du kan synka enheten mot dessa RSS-kanaler när du har lust. Ja, inte orkade testteamet utforska alla möjligheter, så det får stanna härvid.

Den fullständiga handboken finns med på CDn och kan också läsas på en mängd språk.

Samsung har som någon slags slogan att de vill göra tekniken enklare för vardagsmänniskan och på något sätt verkar det inte bara vara säljpladder, utan VoiceVP1 är verkligen enkel och allsidig. Bara det att eventuella programuppdateringar hämtas automatiskt från Internet och laddas ned till inspelaren när denna är USB-ansluten är en sådan detalj.

Kan man spela musik på stan?

Är det över huvud taget möjligt att njuta av musik när man är ute och går på stadens gator? Tyvärr blir svaret nej. I varje fall om det rör sig om klassisk musik. Bullernivån är så hög att musikens fina nyanser försvinner om man använder öronsnäckor av öppen typ (ear buds), eller öppna hörlurar. De är helt transparenta för ljud runt omkring. Pop- och rocklyssnare kan utan vidare acceptera uselt komprimerade MP3-filer och mycket distorsion, men klasisk musik med hög kvalitet lider väldigt av dålig ljudkvalitet. En symfoniorkester har en dynamik som (i praktiken) ligger kring 50-60 decibel, allt från när violinisterna berör strängen helt lätt, till ett tutti som får taket att lyfta. För att nu inte tala om orgelmusik. Ska kan kunna höra hela detta dynamiska område i stadsbuller måste man vrida upp volymen så mycket att hörselskador uppstår. Alternativet är ljudtäta hörlurar, som förutom att det ser fånigt ut, skulle vara farliga eftersom man inte kan höra farorna runt omkring sig. Stadsliv är trots allt baserat på att man hör allting som händer runt omkring.

Går det för övrigt att gå runt på staden och lyssna på FM-radio? Flervägsutbredningen bland höga hus blir besvärande med en liten antenn som hörlurssladden till den här apparaten. Bäst som man går knastrar det till och ett par takter av musiken förloras. För popmusik där samma fras ofta tjatas om och om upplevs det förmodligen inte som en förlust och distorsion är ofta en effekt i musiken. För klassik musik är det synnerligen irriterande. Inne på varuhus och under jord finns ingen FM-radio, vilket begränsar njutbarheten för den moderna radiolyssnaren.

Snabbdata om YP-VP1

Kraft: 2 stycken AAA/LR03-batterier
Filtyper: MPEG 1/2/2.5 Layer 3 (8 kbps ~ 320 kbps, 8 kHz ~ 48 kHz), WMA (48 kbps ~ 192 kbps, 8 kHz ~ 48 kHz)
Uteffekt i hörlur: 22 mW vid 16 Ohm
Frekvensområde: 40 Hz ~ 20 kHz
Signal/brus: 88 dB med 20 kHz lågpassfilter
Inspelningstid: cirka 30 timmar
Speltid: cirka 50 timmar
FM-radio: 67 ~ 108 MHz, THD 0,5 %
FM-signal/brus: 60 dB

Maximalt antal filer och mappar
Röstmappar: 5
Röstfiler: 2000
Musikmappar: 1000
Musikfiler: 4000 (utöver antalet mappar)

Det är mycket i en liten låda!

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.