Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Massprotester mot gruvdrift

Publicerad: 20 april 2015, 10:00

I fredags beslutade norska regeringen att godkänna Nordic Minings planer i Engebøfjället trots omfattande motstånd.


Ämnen i artikeln:

GruvorNorge

Beslutet innebär att restavfall från gruvdriften släpps ut i fjorden, vilket oroar fiskare och miljöorganisationer som befarar att bland annat den viktiga lekplatsen för fisket kan hotas.

Miljöorganisationen Natur og Ungdom uppger att de har 600 aktivister som tänker agera för att stoppa starten av gruvdriften. Deras ledare Arnstein Vestre tar ut sin besvikelse på miljöministern, som avråtts av bland annat det egna departementet att godkänna planen.
– Hon kan lika gärna döpas om till klimat- och föroreningsminister.

Miljödepartementet lovar att vidta åtgärder för en strikt kontroll av gruvdriften, som planeras att pågå i 50 år och väntas ge uppemot 400 jobb.

Även gruvbolaget ger utfästelser om att ta största hänsyn till den lokala omgivningen. Enligt bolagets kalkyl ska restavfallet som släpps ut i fjorden täcka omkring 13 procent av fjordens botten.

Lokala kommunledningar välkomnar regeringens beslut, men ser också positivt på att miljöorganisationerna pressat på projektet i en grönare riktning.

info@jacobhederos.se

Ämnen i artikeln:

GruvorNorge

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News