Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Matbrickan – det dolda miljöhotet

Publicerad: 13 December 2011, 07:20

Den klassiska matbrickan finns överallt – på lunchrestauranger och matsalar i skolor och på arbetsplatser. Matbrickan kan tyckas oförarglig, men…


… sanningen kan vara att matbrickan är ett dolt miljöhot. Det menar man i varje fall i Kiruna kommun, där man tagit bort matbrickorna från alla grundskolor. Det rapporterar P4 Norrbotten. Sedan brickorna togs bort slängs betydligt mindre mat, vilket gör att kommunen sparar både pengar och miljö.

Kopplingen mellan matbrickor och matsvinn upptäcktes för tre år sedan då brickorna togs bort från den kommunala gymnasieskolan i Kiruna.
– När man tar mat och måste hålla i tallriken, så kan man inte lasta på hur mycket som helst. För då rinner det över kanten. Har man en bricka så plockar man på allt som finns, utan att tänka sig för om man ens kommer att orka det. Såna saker gör så stor skillnad, säger Kirunas kostchef Marianne Schröder Mågård till P4 Norrbotten.

Tidigare slängdes nära 28 ton mat från Kirunas skolor. Den siffran är sedan man tog bort matbrickorna nere på 16 ton.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.