Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Matbutiker slänger 125 000 ton livsmedel om året

Publicerad: 8 maj 2013, 10:20

Landets butiker slänger 125.000 ton mat varje år. Det visar en rapport som forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet presenterar idag.


Ämnen i artikeln:

MatsvinnSveriges Lantbruksuniversitet

I butikerna slängs stora mängder matvaror, framförallt frukt och grönt, innan de ens hamnat på hyllorna. Speciellt vanligt är det under högtider då man bunkrar upp för att säsongsbetonade matvaror inte ska ta slut. Men det största matsvinnet står hushållen för.

EUs mål är att matsvinnet ska halveras till 2025, Men för att klara det behövs mer kunskap och engagemang menar forskarna.

I raopporten föreslår man två typer av åtgärder. Den första är att trimma varuflödet genom butiken och se till att inte göra överinköp. Den andra är att försöka utnyttja det svinn som ändå uppstår genom att till exempel sälja varor med kort bästföre-datum till cateringfirmor. Det rapporterar TT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News