söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Materialbrist inget hinder för termisk solkraft

Publicerad: 27 juni 2012, 07:29

Materialbrist är inget hinder för en storskalig satsning på termisk solkraft, menar forskare på Chalmers.

Ämnen i artikeln:

GreentechMiljöteknikCleantechFörnybar EnergiSolcellssystemSolenergiSolkraft

På senare tid har det debatterats om det går att få fram tillräckligt mycket av de sällsynta material som krävs för en omfattande satsning på solenergi. Solceller begränsas av att de är beroende av till exempel indium och jordartsmetaller. Men termiska solkraftverk lider inte av samma problem, visar den första grundliga studien som gjorts av solkraftverk – utförd av Chalmers i samarbete med solenergibolagen Cobra i Spanien och eSolar i USA.

Termiska solkraftverk byggs till största delen av järn, aluminium, glas och sten. Det går bara åt en liten mängd sällsynta material, skriver Chalmers i ett pressmeddelande.

– I vissa solkraftverk används smält salt som ett värmelager, vilket gör att det kan köras på kvällen och natten också. Salt produceras i relativt begränsad mängd idag, men det skulle gå att fördubbla produktionen utan några större problem, säger chalmersforskaren Erik Pihl.

Han menar att tillgången på silver annars är det som kan begränsa produktionen av solkraftverk. Men påpekar också att det går att byta ut silvret i solkraftverken mot aluminium, även om effektiviteten på speglarna då sjunker med cirka fem procent.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev