Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Matilda Ernkrans: Artförlusterna är det som oroar mig mest

Publicerad: 2 juli 2013, 13:43

Matilda Ernkrans är miljötalesperson i Sveriges största parti, Socialdemokraterna. Hon både tror och hoppas att miljöfrågorna kommer att bli viktiga i den kommande valrörelsen.


Du är miljötalesperson för Sveriges största parti. Hur stort fokus tror du miljöfrågorna kommer att få i den kommande valrörelsen?
– Vi socialdemokrater har ju faktiskt redan bestämt vilka områden som vi vill försöka få väljarnas förtroende om i det framtidskontrakt som vår partikongress har beslutat om. Där finns jobb, utbildning, välfärd och klimat som bärande delar. Jag både hoppas och tror att miljöfrågorna får utrymme i valrörelsen. Jag tror faktiskt att vi inte kommer att kunna undvika dem. Jag tror att inte minst unga människor kommer att ställa som krav på att vi, när vi till exempel pratar om jobb, faktiskt har en idé om hur vi skapar de nya hållbara jobben.

Hur stort är intresset för miljöfrågorna inne i partiet?
– Socialdemokraterna är ett stort parti men de jag möter mest är faktiskt folk som tycker att vi borde prata mer om miljöfrågorna. Vi borde prata mer om klimatfrågan och hållbar utveckling och kombinatoinen social, ekologisk och ekonomisk utveckling. Det var också ganska tydligt på den socialdemokratiska kongressen att det var där drivet låg. Att man ville att vi skulle göra ännu mer och ännu bättre, det är min känsla och min uppfattning.
– Sen, om man ska lägga till något så finns det ju i samhället förstås målkonflikter. Olika intressen som drar åt olika håll. Men just därför är jag väldigt glad över att klimat och miljöfrågorna så tydligt finns med i det framtidskontrakt som vi socialdemokrater beslutat om.

De socialdemokratiska väljarna – känner ni att de sätter press på partiet i miljöfrågorna?
– Det kanske inte är riktigt objektivt att jag ska svara på de frågorna eftersom jag ägnar min fulla tid just åt klimat- och miljöfrågorna. Därför träffar jag ju oftast människor som är intresserade av just de frågorna. Men om man dömer av det så finns det från de socialdemokratiska potentiella väljarna en stor önskan om att de här frågorna tydligt finns med i den socialdemokratiska politiken.

Vilken miljöfråga skulle du själv helst vilja lyfta i valrörelsen? Vad brinner du mest för?
– Jag måste få väljar två. Klimatfrågan, fär att det är vår tids ödesfråga. Vi måste helt enkelt klara av det. Annars har vi ingen mänsklighet kvar på vår planet. Sen, om jag själv får välja, så är det den biologiska mångfalden. Jag tror också att det är en fråga som kommer att segla upp allt mer och det är egentligen den frågan som gör mig allra mest orolig. För det känns på något sätt som det är något som händer i det tysta, och det är mycket svårare att greppa. Det är inte så lätt för människor att förstå vad det egentligen är som händer och vilka fatala konsekvenser vi kommer att få.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.