Klimat
Matmissionen ska minska matsvinn och klimatavtryck
Publicerad: 10 februari 2022, 09:33
Matmissionen vill minska svinn och matfattigdom. Jörgen Friman, vd, DLF Johan Rindevall, Matmissionen och Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel. Foto: Anna Z Ek
Nu öppnar Stadsmissionen sin tredje butik i Matmissionen – en satsning tillsammans med dagligvarubranschen. Målet är minska klimatavtryck, matsvinn och nå människor i ekonomisk utsatthet.
Ämnen i artikeln:
Hållbart varumärkeMatmissionen vill med den nya butiken i Hallunda sätta konceptet på kartan.
– Butiken är vår största hittills och tack vare goda kommunikationsförbindelser står butiken redo för att ta emot långt många fler medlemmar säger Johan Rindevall, chef Matmissionen på Stockholms Stadsmission i ett uttalande.
Syftet med Matmissionen är att skapa arbetstillfällen, reducera klimatavtryck, minska svinn av matöverskott och nå fler i utsatt ekonomiskt läge.
Produkterna doneras av dagligvaruhandelns lager och online-lager. Den nya butiken i Hallunda beräknas minska matsvinn med upp mot 1000 ton produkter per år. Det motsvarar ett klimatavtryck på cirka 1 500 ton koldioxid, skriver Stadsmissionen.
Totalt finns i nuläget tre butiker i samarbete med Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörers Förbund (DLF).
Konceptet är att erbjuda människor att bli medlemmar i Matmissionen. Människor som lever i ekonomisk utsatthet får möjlighet handla för en tredjedel av priset. Ytterligare hållbarhet skapas sedan genom arbetsträning av personal, återförsäljning av matsvinn och lindring av matfattigdom.
Idag står matsvinn för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen, enligt Livsmedelsverket. Svensk Dagligvaruhandel har arbetat med att få ned matsvinn i flera år och säger att svinnet i handelsledet i dag är förhållandevis lågt.
– Vi har donerat tidigare men nu blir det på ett mer strukturerat sätt när en organisation och människor i behov är i fokus, säger Karin Brynell, vd Svensk Dagligvaruhandel.
Svensk Dagligvaruhandel har i dag har ett tiotal medlemmar som är aktiva i projektet.
– Svinnet i industriledet är stort, även om det är större i hemmet. Det är en stor faktor som påverkar klimatet negativt, säger Jörgen Friman, vd på DLF