Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Matproduktionen i topp i utvecklingsländerna

Publicerad: 4 augusti 2010, 04:56

Jordbruksproduktionen i de nya ekonomierna i Brasilien, Ryssland, Indien och Kina kommer att stiga kraftigt under de kommande tio åren, medan Europa stagnerar.


Bric (Brazil, Russia, India, China) är en ny sån där förkortning, ungefär som EMEA, som vi kommer att få vänja oss vid. Särskilt som en rapport från FN och OECD förutspår att jordbruksproduktionen i dessa nationer kommer att växa tre gånger fortare än i de utvecklade länderna.

Tillväxten beror främst på den ökande urbaniseringen i utvecklingsländerna och priserna på boskap och spannmål kommer att fortsätta ligga över medelvärdet. Man går så långt att man påstår att utvecklingsländerna kommer att vara den huvudsakliga källan för tillväxt i världens jordbruksproduktion, såväl som för konsumtion och handel. När inkomsterna ökar kommer matvanorna att förändras från vanlig stapelföda och gå mot kött och förädlade matprodukter, som i sin tur kommer att kräva mera boskap och mejeriprodukter.

Under de kommande tio åren kommer den planerade tillväxten inom import och export av nästan alla varor i utvecklingsländerna att överstiga motsvarande siffror för OECD-länderna.

Nettoproduktionen av alla handelsvaror i hela världen anses öka med 22 % varav produktionen i de 30 OECD-länderna bara kommer att uppnå 10 %. Produktionen i Västeuropa kommer att stagnera. OECD-tillväxten är alltså nästan bara en tredjedel av Bric-ländernas, som förutsätts expandera med 27 %. Ukraina skiljs ut som ett land vars jordbruksproduktion kommer att öka snabbt under de kommande åren (de har gjort det förr).

Spannmålspriserna kommer att öka med mellan 16–40 % över årtiondets medelvärde och detsamma gäller mejerivaror som kommer att ligga mellan 16–45 % högre. Smör blir den vara som blir allra dyrast.

Brasiliens jordbruk kommer att växa snabbast, och kommer att ha ökat med mer än 40 % fram till 2019. Kina och Indien kommer härnäst med 26 respektive 21 %. Ryssland hamnar på 26 % och Ukraina på 29 %.

Går man vidare och ser framåt förutsätts jordbruksproduktionen ha ökat med 70 % år 2050. Vem sade att den här jorden inte kunde föda fler människor?

Läs hela rapporten ”Agricultural Outlook”: http://www.agri-outlook.org/pages/0,2987,en_36774715_36775671_1_1_1_1_1,00.html

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev