Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mattias Goldmann: Vi blir aldrig klara

Publicerad: 30 augusti 2019, 06:07

Det är vi som är etablissemanget nu. De som står för fortsatta utsläpp är laglösa oljecowboys och kolbaroner. Men vi får aldrig slå oss till ro. Så svarar Mattias Goldmann på de frågor som Aktuell Hållbarhets Jon Röhne ställde i samband med att Mattias Goldmann lämnar Fores för att bli hållbarhetschef på Sweco.


Vi blir aldrig klara!

Kära Jon, kära miljövänner, kära klimatkämpar,

Först: Låt oss stanna upp och fira. En sekund eller en kvart men inte mer. Det klimatpolitiska ramverket är på plats, sju partier står bakom de svenska klimatmålen, EU tidigarelägger året för klimatneutralitet och på COP i december skrivs sista kapitlet i Parisavtalet. Givetvis betyder det inte att vi får slå oss till ro; utsläppen minskar ju inte i något som ens påminner om vad som krävs för att hejda de värsta klimatförändringarna. Men grunden är lagd för att kunna ta fighten med lagen på vår sida. Det är vi som är etablissemanget nu, vi som försvarar de fattade besluten – de som står för fortsatta utsläpp är outlaws, laglösa oljecowboys och kolbaroner som måste trotsa en hel värld för att få fortsätta med sin smutsiga handel.

Därtill: TACK! Jag är stolt över att ha varit med i en ständigt bredare rörelse som möjliggjort allt detta, överväldigad över alla fina kommentarer när jag nu går vidare från Fores till Sweco, tacksam över politiker som lagt partikäbbel åt sidan och fokuserat på sakfrågan, imponerad av näringsliv som ändrar affärsmodeller för att svara upp mot en ny tid och glad över hur klimatfrågan gett miljörörelsen många nya talespersoner och en ny generation ivrig att ta vid i det fortsatta arbetet.

För: Det är inte över! Målen är på plats, handlingsplanen kommer och åtgärdslistorna skrivs. Men inget blir av utan ett fortsatt tryck i frågan; ketchupeffekten som nu måste infinna sig kräver att någon oförtrutet slår på botten på flaskan och håller trycket uppe, utan att ge upp, utan att låta sig styras av panik, ångest eller skam. När vi får frågan ”hur orkar du?” är svaret ”för att ge upp inte är något alternativ” men också för att vi finner kraft hos varann.

Men: Klimatkampen tar en ny vändning. Nu är det verkstad som gäller. Inspirationen att våga sätta tuffa mål är mindre viktigt, för målen är satta. Vägen till att uppfylla målen blir viktigare. För mig blir det relevant att vara hos Sweco, som är med i hundratals projekt för konkret omställning och som i kraft av det också har stor tyngd i hur omställningen konkret ska utformas. Oavsett var man är, så blir den som har väl genomtänkta åtgärdsförslag nu mer relevant än förut; dörren står vidöppen för den som kan visa riksdagspartierna hur klimatmålen ska nås, med konkreta förslag.

Och: Alla behövs. När vi samlas med plakat, manifestationer och strejk finner vi kraft hos varann, och orkar mer i den ibland så ensamma och frustrerande klimatkampen. Och trycket har fortsatt en roll – därför att långt ifrån alla mål uppfylls och det som var ett löfte kan degraderas till en målsättning om inte trycket hålls uppe. Det gäller globalt: Gretas roll är inte över, men den är viktigare där hon nu befinner sig än i ett land med klimatlagarna på plats. Nu är tiden kommen för jurister, ekonomer, tekniker, arkitekter och andra med konkret kunskap att kliva fram och visa vägen.

Till sist: Avslöjad! Jon, du skriver att du inte tror att jag ”kommer att sluta bedriva påverkansarbete. Jag tror inte att du kan låta bli, oavsett var du jobbar.” Så är det, för mig och för många med mig som genom åren bytt ingång i klimat- och hållbarhetsarbetet. Tiderna skiftar, fokus och vad som är akut att vinna förändras, men klimat- och hållbarhetskampen finns kvar och i denna behövs vi alla. Du kan fortsatt lita på att jag gör vad jag kan, och jag litar på dig och oss alla. Tillsammans vinner vi!

Kram,

Mattias Goldmann
vd för Fores, från 1 oktober chief sustainability officer på Sweco

Läs förre veckas fredagskommentar av Jon Röhne: Mattias Goldmann, är vi verkligen klara? 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.