måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Mätvärden på radio – enkelt och snabbt

Publicerad: 21 oktober 2008, 12:50

Hur tar man hem mätvärden från stora anläggningar när det inte finns kablar eller fibrer? Radiolänk naturligtvis.


Satelline har en mycket stor produktportfölj med radiomodem för alla frekvenser

Behöver du samla in larm eller mätvärden över länga avstånd, eller mata ut kommandon till fjärrstyrd utrusnting? Har du sensorer utspridda över en hel industri? Vill du mäta spänningen i transformatotrstationer i ett distributionsområde? Vill du veta vattenflödet i åar och bäckar, utan för mycket besvär, eller samla in temperaturer och andra värden på ett stort jordbruk, där avstånden är för långa för valigt trådlöst nätverk.

Andra appliaktioner kan vara rörliga maskiner, traktorer, lastbilar, truckar, eller platser där det kan vara besvärligt eller omöjligt att dra kabel, som till snökanoner i skidbackar, på parkeringsplatser, för ljussystem i gatukorsningar eller busskyltar i en storstad.

Adeunis ARF-serie 433, 434, 868-870, 902-928 MHz, 2,4 GHz. kan även kopplas mot vanliga trådlösa kontorsnät

Radiomodem är lösningen. Små, kompakta radiosändare med digital ingång, för till exempel RS-232 (vanlig serieanslutning), RS-485, MUBUS, Ethernet och ett antal andra standarder. Möjliga radiofrekvenser är det licensfria PMR-bandet kring 446 MHz,  ISM-banden från 900 MHz och uppåt, GSM, GPRS eller 3G (då modemet egentlgien är en mobiltelefon med SIM-kort) eller någon privat frekvens som du skaffar själv.

Nytillskottet Conel CDA 70, 143-174 MHz, 403-470 MHz, 21,6 kbps

Radio är kringgärdat av mängder av bestämmelser och ibland ändrar frekvensmyndigheten de allokerade frekvenserna, vilket kan bli dyrt för datalänkägaren som kan behöva köpa ny utrusnting för att anpassa sig. Så icke med radiomlodem från Conel med vitt programmerbara frekvenser.

Återförsäljaren Pro4wireless: www.p4w.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev