Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maud Olofsson rasande på Försvarsmakten

Publicerad: 18 november 2010, 11:03

Försvarsmakten vill riva vindkraftverk. Nu går näringsminister Maud Olofsson till angrepp.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Försvarsmakten meddelade tidigare i veckan hårdare tag mot vindkraftverk som hotar flygsäkerheten. De nya reglerna innebär att vindkraftverk kan rivas, trots att de redan har bygglov.

Nu går näringsminister Maud Olofsson till angrepp mot Försvarsmakten. I en intervju med Sveriges Radio säger hon att beslutet är "mycket märkligt" ochger "otydliga signaler" till näringen.

-­ Jag tycker det är ytterst bekymmersamt, folk som har investerat i det här och har levt med utbyggnaden i tio års tid. Att då få beskedet från försvaret att man ifrågasätter tillståndet och byggnationerna. Det ger väldigt otydliga signaler, säger hon.

Även organisationen svensk Vindenergi, vilka representerar över 150 medlemsföretag, anser att försvarsmaktens beslut är beklagligt, inte minst i ljuset av att vindkraften expanderar snabbt i hela världen.

"Svensk Vindenergi ställer sig starkt kritisk till dessa regler och till
dess konsekvenser för vindkraftsutbyggnaden i landet", skriver
organisationen i ett yttrande och kräver att regeringen låter göra en
samhällsekonomisk bedömning och oberoende analys av Försvarsmaktens stoppområden.

Försvarsmakten har pekat ut 50-100 vindkraftverk som de vill riva. De flesta ligger kring flygplatsen Såtenäs söder om Lidköping. Men långt fler snurror riskerar att fällas efter att Försvarsmakten gått genom förutsättningarna kring alla militära platser.

För många entreprenörer kom beslutet som en kalldusch, kanske främst de som investerat i uppförandet av vindkraftverk med bygglov och tillstånd som de trott skulle vara korrekta. Maud Olofsson anser det rimligt att dessa borde få stå kvar.

– Ja, det är en rimlig hållning, säger Maud Olofsson till Sveriges Radio.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.