Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maud Olofsson tar kärnkraftjättarna i örat

Publicerad: 20 oktober 2010, 08:50

Mindre än hälften av elproduktionen i de svenska kärnkraftverken är i drift. Nu hotar samma chockpriser på el som förra vintern. Maud Olofsson rasar.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Näringsminister Maud Olofsson har kallat de tre stora elbolagen, Vattenfall, Eon och Fortum, till möte på torsdag. Hon är upprörd över den låga elproduktionen vid landets kärnkraftverk.

Idag är tas bara 40 procent av av maxeffekten ut från kärnkraftanläggningarna. Orsaken är renoveringsarbeten. Om inte
produktionen kommer igång hotar samma höga elpriser som förra vintern.

´Vill ha svar.

-­ Jag måste ha en diskussion med dem om hur läget är. Vi kan inte ha en situation där vi är så beroende av kärnkraften för vår elförsörjning som vi är, utan att se till att renovera och reparera de här kraftverken vid rätt tillfälle, säger Maud Olofsson till Sveriges Radio.

Eftersom vattenkraft och kärnkraft står för nästan hälften vardera av svensk elproduktion är det av yttersta vikt att båda kraftslagen fungera, framhåller hon.

Om inte energibolagen kan lösa problemet själva kommer regeringen att tvingas till hårdare tag, framhåller näringsministern.

-­ I Sverige är vi så enormt beroende av kärnkraften för att klara
elförsörjningen, och om elbolagen då inte tycker att de behöver leverera till sina kunder så att kunderna är nöjda, då måste politiken träda in, sa Maud Olofsson till Sveriges Radio.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News