Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Maud Olofssons högra hand: ”Cancun blir ett fiasko”

Publicerad: 25 november 2010, 13:35

Svenska storbolag måste lägga mer pengar på cleantech. Men miljömötet i Mexiko kommer spricka, säger Maud Olofssons nya statssekreterare.


Ämnen i artikeln:

CancunPolitik

Daniel Johansson, nytillträdd statssekreterare hos närings- och energiminister Maud Olofsson, tror att FN:s miljömöte i Mexiko kommer resultera i ett fiasko.

– Det är beklagligt vad som hände i Köpenhamn. Det är risk att det även blir misslyckande i Cancun, säger han under Greentech Day som arrangeras av Teknik360.

Han är inte ensam om sina farhågor. Nyligen sa Achim Steiner, chef för FN:s miljöprogram, att "Vi befinner oss i en mycket, mycket besvärlig situation" med anledning av sinande förhoppningar om att nå ett konstruktivt klimatavtal.

Dock är Daniel Johansson övertygad om att ett klimatavtal kommer att skrivas på. Så småningom.

– Frågan är inte om, utan när, vi får till ett klimatavtal, säger han. Jag är övertygad om att vi får ett genombrott inom miljöfrågan. Vi måste tro att det finns en lösning och en väg framåt.

Svensk miljöteknik håt en ljus framtid till mötes och ett område som regeringen kommer stödja, framhåller han. Regeringen har lanserat en nationell strategi för miljöteknik och viker 100 miljoner kronor per år under åren 2011-2014 för att få de gröna hjulen att snurra. Programmet ska bland annat främja svenska exportsatsningar och forskning.

En ny innovationsstrategi kommer också att presenteras inom ett år, avslöjar Daniel Johansson.

Men det är inte staten som ska spela förstafiol i den miljötekniska orkestern, framhåller han. Staten kan stötta, men drivkraften måste bygga på en efterfråga från marknaden och att de svenska företagen kan och vågar möta den efterfrågan.

Det är därför viktigt att svenska företag lär sig att samarbeta för att få en tydligare röst globalt. Fler investeringar måste också göras av de stora svenska bolagen som har möjlighet att nå de globala marknaderna. Det finns många innovativa småbolag, men få som har kapacitet att tillverka, distribuera och sälja internationellt.

– Jag känner mig frustrerad över att stora svenska företag inte satsar mer på cleantech än vad de gör. Det finns enorma möjligheter, säger Daniel Johansson.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

CancunPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.