Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Mazdas vätgaswankel klar för Norge

Publicerad: 27 April 2009, 03:30

Norges satsning på vätgasbilar tar form. Nu finns till och med en godkänd bil.


Mazda har byggt den första RX8-Hydrogen RE-bilen anpassad för norska krav, meddelar bolaget. Den rotationskolvsförsedda bilen ingår i projektet Hynor och den 11 maj stundar officiell lansering med öppnandet av tankställen för vätgas. Hynor-projektet omfattar bland annat 58 mil motorväg med tankställen mellan Oslo och Stavanger.

Den Norge-anpassade RX8-Hydrogen RE-modellen innebär bland annat att bilen är vänsterstyrd och har manuell växellåda. Bilen är till skillnad från ”konventionella” vätgasbilar inte baserad på bränsleceller och eldrift. Istället har bilens wankemotor konverterats till vätgasdrift. Bilen är dessutom en hybrid eftersom att den fortfarande kan köras också på bensin.

Att utgå från en förbränningsmotor är enligt Mazda billigare och nästintill lika miljövänligt som ett bränslecell-utförande. Koldioxidutsläppen är eliminerade medan kväveoxidutsläppen är högre än för motsvarande bensinbil. Det ska dock vara möjligt att rena avgaserna, enligt Mazda.
Mazda inledde samarbetet med Hynor i november 2007. Tester med bil på plats har pågått sedan oktober 2008.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.